In de kerstperiode worden de buikjes rondgegeten, springen de broeksknopen spontaan open en glijdt kroket nummer 12 vlotjes naar binnen. Het is een scenario dat zich binnenkort weer afspeelt in onze woonkamers.
Ben jij de host van de avond en verantwoordelijk voor die openspringende broeksknopen? Wellicht ben je dan op zoek naar hét kerstmenu. Laat je inspireren door deze (biologische) recepten.
Kersthapjes
De hapjes zijn de eersten die de show mogen stelen. Ze zijn er meestal in overvloed en vinden hun weg zonder gêne naar de mondjes van jong en oud. Onze tip: hou het voldoende licht zodat het hoofdgerecht nog gesmaakt wordt.
- Tomatentartaar met feta en kappertjes
- Canapés met pastinaakpuree en parmezaan
- Amuse met makreel en dadelspread
- Risottoballetjes met parmezaan
- Makkelijke bladerdeegspiralen
- Bieslookblini's met rilettes van zalm
- Mini tarte tatins met vijgen en geitenkaas
- Truffelrisottobitterbal
- Garnalencocktail met meloen en gekonfijte rode peper
Voorgerechten
Mochten de hapjes nog niet iedereen volgestopt hebben - zijn er ooit voldoende hapjes? - kan je vervolgens een voorgerecht serveren. Velen kiezen voor soep, maar het kan ook anders. Laat je inspireren.
- Taartje van gegrilde aubergine
- Carpaccio van aardappelen met peterselieolie
- Rouleau van paddenstoel met zeewier en misosaus
- Avocadocrème met gerookte zalm en bimi
- Witloftaartjes met walnoten
- Vijgen in serranoham met geitenkaas en portstroop
- Geblancheerde oesters met jalapeño
- Gegrilde geitenkaas met witlof en cranberrysaus
- Makreel met kimchi en sushirijst
Kerstdiner
Le moment suprême! Het hoofdgerecht - waarin doorgaans het meeste werk kruipt - mag nu geserveerd worden. Hou je het klassiek en ga je voor kalkoen of bekoor je de gasten liever met een vegetarisch kerstdiner? Alles kan, alles mag.
- Gegrilde bavette met zelfgemaakte Beurre Café de Paris
- Galette van knolselderij
- Runderhachee met cranberry's en ontbijtkoek
- Paddenstoelen bourguignon
- Mozzarellafondue met ansjovis en groenten
- Runderstoof Provençale met verse friet
- Gevulde kalkoen met cranberry-sinaasappel compote
- Terrine van geroosterde tofu met geroosterde noten
- Biefstuk met portsaus, tarte tatin van witlof en knolselderijtorentjes
Is er nog plaats voor een nagerecht?
Een goed nagerecht vormt de perfecte afsluiter van een al net zo perfecte avond. Laat hiervoor altijd nog een gaatje vrij.
- Besneeuwde pannenkoekboompjes
- Chocoladedessert met Belgische chocoladetins
- Vegan witte chocoladefondue
- Chocolade pannacotta met gemarineerde ananas
- Sinaasappel-Mascarpone Brulée
- Ananas met champagnesabayon en vanille-ijs
- Chocolade-stoofpeertjes met hazelnoot en kaneel
- Ananas uit de oven met sinaasappelcrumble en mascarpone
- Mandarijnen-yoghurtmousse
Deel je creaties met #ekoplazabelgie.