Wist je dat er jaarlijks in Nederland door voedselverspilling ruim 2 miljard kilo voedsel verloren gaat? Dat zijn miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel wat wordt weggegooid. Dit gebeurt bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij consumenten thuis. Ook jij kunt je steentje bijdragen. Wij helpen je met leuke én lekkere (recept)tips.
Jaarrond afspraken met telers
Bij Ekoplaza maken we voor het hele seizoen afspraken, ook als de oogst even wat 'minder mooi' blijkt te zijn nemen wij de producten af. We laten dus geen enkele leverancier onzeker ondernemen door niet aan te geven of we morgen ook nog producten afnemen. Dat is de manier waarop Ekoplaza wil werken en zorgt voor een duurzame samenwerking.
Elastische samenwerking
Als supermarktketen zijn wij volop bezig om het verspillen van voedsel zo veel mogelijk terug te dringen. Met Eosta zijn we een samenwerking gestart om producten die minder mooi zijn voor een gereduceerde prijs aan te bieden in het schap. Het gaat om diverse groenten en fruit, wat normaalgesproken als afval weggegooid zou worden. In verschillende Ekoplaza filialen vind je zo’n schap terug. Kom je ook een kijkje nemen?
Onbruikbare producten, nieuwe bestemming
Ook proberen we oplossingen te vinden voor producten die vanuit de groothandel niet meer bruikbaar zijn voor in de winkels. Denk daarbij aan oude bananen, wortels of rode bieten. In samenwerking met bakkerij Hutten, maken we hier bananenbrood van. Dat resulteert in een heerlijk producten met een leuk verhaal, verkregen door een bijzondere Veghelse samenwerking!
Benieuwd wat Ekoplaza nog meer doet om voedselverspilling te voorkomen?
Lees meer
Praktische tips voor bij je thuis!
Verspilling komt voor bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij jou thuis. Waar voedsel wordt verkocht, is voedselverspilling (helaas) onvermijdelijk. Bij elke schakel valt er winst te behalen. Wij helpen je een handje met praktische tips voor bij jou thuis!
Salade over? Besmeer wraps met hummus, vul met quinoa en je hebt een lekkere lunch.
Maak van bovenstaande tabouleh die over is een lekker soepje door er bouillon aan toe te voegen!
Bewaar de stronk en steeltjes van broccoli van de vorige dag en maak daar de pesto van.
Powered by AdResults