In 1979 riepen de Verenigde Naties 16 oktober uit tot Wereldvoedseldag. De bedoeling was toen om voldoende aandacht te vragen voor wereldwijde voedselzekerheid. De vraagstukken van toen bestaan meer dan veertig jaar later nog altijd. Bijna één miljard mensen gaan ’s avonds met een lege maag naar hun bed.
De Verenigde Naties schatten dat tegen 2050 circa 2 miljard mensen structureel honger zullen lijden. Daar bijna letterlijk tegenover staan dubbel zoveel mensen met overgewicht. Het is een tegenstelling die illustreert dat er ongelijkheid bestaat. Lang geleden al, en nog steeds. Een tegenstelling die de nood aan Wereldvoedseldag en meer bewustwording actueel houdt.
Nochtans brengt de aarde – met de mensen die ze wereldwijd bewerken – voldoende voedsel voort om iedereen elke dag opnieuw een volwaardige maaltijd voor te schotelen. Een tekort aan middelen of een teveel aan mensen liggen zelden of niet aan de basis van een voedselcrisis. De internationale voedingssector produceert voldoende om zowat 10 miljard mensen in leven te houden.
Waar loopt het fout?
Voor de grootschalige voedingsproducent is het economisch interessantst voedsel in zoveel mogelijk welvarende landen aan de man te brengen. Punt. Overproductie weggooien is winstgevender dan ze elders te verkopen. Het creëert een onevenwichtige situatie waarin honderden miljoenen mensen geen toegang hebben tot voeding terwijl elders de vuilnisbak openstaat. Een ‘zijverschijnsel’ is dat die overproductie goed is voor een kleine 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. De arbeid en energie die gestoken worden in iets wat zowat rechtstreeks op een afvalberg terechtkomt, worden daar nog niet eens bijgerekend.
Wat is de oplossing?
Kort door de bocht? Dat iedereen een beetje minder industrieel en een beetje meer Ekoplaza wordt. Een groot stuk van de oplossing ligt in biologisch geteelde producten, korte ketens die lokaal verankerd zijn en eerlijke handel als er dan toch sprake is van importproducten. Een bewuster kiezende consument, een producent met verantwoordelijkheidsgevoel en overheden die meer inzetten op een duurzame voedselketen, ze brengen ons en de aardbol een grote stap dichter bij een wereld zonder waanzinnig veel voedselverspilling.
Ekoplaza kiest bewust
‘Respectvol Handelen’ en ‘de korte keten’ zijn twee keuzes die wij zeer bewust maken om voedselverspilling te beperken. Ze kaderen in onze gezonde, transparante visie op de toekomst. Er tegenover staat snel gewin en dat leidt ons naar de situatie zoals die vandaag is: een miljard lege magen en de brandend actuele nood aan Wereldvoedseldag.