Ontbijten is een kunst. En een zeer lokaal gegeven. In Spanje doen ze het in twee keer, in Frankrijk verdrinken ze hun baguette in een reuzekom koffie en aan de overzijde van Het Kanaal toveren ze bonen, worst, spek en aardappelen op tafel. Dat betekent meteen ook dat er eigenlijk geen beperkingen zijn, behalve aangeleerde.
Je kiest met andere woorden zelf hoe je de dag wil starten. Maar, zoals altijd is goed geïnformeerd aan die start komen absoluut een voordeel. We zetten een paar interessante weetjes op een rij en zorgen zo dat de overgang van de vakantieperiode naar het nieuwe school- en werkjaar vlekkeloos verloopt.
Voeding moet energie leveren
Daarmee is het eerste belangrijke aandachtspunt een feit: een dag op het strand liggen vergt minder energie dan aandachtig blijven tijdens lesuren en meetings. Onderschat niet hoeveel energie je lichaam en geest opsouperen zodra je ogen ’s morgens opengaan. Voeding is brandstof en daarom levensnoodzakelijk om gezond en helder de dag door te komen.
Is het ontbijt daarom de belangrijkste maaltijd van de dag? Lichaam en geest wachten in elk geval al even op brandstof want normaal gezien dateert je laatste maaltijd van de avond voordien. Zelfs als je om 21 uur nog dat dessertje had, zitten er tien uren tussen als je om 7 uur de wekker hoort afgaan. Hoog tijd om te tanken dus.
“Over die suikers zetten we nog een boompje op maar we kunnen nu al verklappen dat ‘less’ in dit geval ‘more dan voldoende’ is.”
Als het maar geen (geraffineerde) suiker is …
Granola is een uitstekende en populaire ontbijtkeuze die voor heel wat van die broodnodige energie zorgt. Zeker als het een handgemaakte, subtiel geroosterde variant betreft. Kies voor een biologische, vezelrijke en eventueel ook glutenvrije granola zonder geraffineerde suikers. Over die suikers zetten we verder nog een boompje op maar we kunnen nu al verklappen dat ‘less’ in dit geval ‘more dan voldoende’ is. Of je nu granola, crackers of brood verkiest: weet dat alles wat volkoren is langer voor een verzadigd gevoel zorgt. Dit betekent dat je minder snel opnieuw een hongergevoel krijgt en probleemloos die eerste pauze of speeltijd haalt.
Een kort zijsprongetje is hier op zijn plaats: een stuk fruit, soep, een boterham of een handvol noten en zaden zijn ideaal voor die momenten halfweg. Als je goed ontbijt, luncht en ’s avonds ook aan tafel gaat, heeft je lichaam eigenlijk geen tussendoortjes nodig. Ze voorkomen in dit geval vooral dat je gaat snoepen, wat dan wel weer een pluspunt is.
Vruchtensap of frisdrank. Wat?
Oké, terug naar het ontbijt. In de ochtendroutine hoort voor heel veel mensen koffie of thee thuis. Water, fruitsap of een glas melk zijn net zo’n goede keuzes. Opgelet: industriële fruitsappen barsten van de geraffineerde suiker en wat weinigen weten is dat een versgeperst fruitsapje óók een bron van veel zoetigheid is: reken minstens op het equivalent van vijf klontjes per glas, hetzelfde als wat je in frisdrank aantreft.
Er is een verschil tussen geraffineerde (verwerkte, opgeschoonde) en natuurlijke suikers maar daar houdt je lichaam eigenlijk geen rekening mee: suiker is suiker. Alleen bevat geraffineerde suiker door het zuiveringsproces geen nuttige voedingsstoffen meer zoals vezels, vitaminen en mineralen. De natuurlijke suikers die je in fruit of groenten aantreft, worden daar wel nog door vergezeld, wat de totale optelsom een beetje positiever maakt. En het feit dat je via die weg al een pak suikers binnenkrijgt, maakt de toevoeging van geraffineerde suiker eigenlijk compleet overbodig.
Durf eens uit die ontbijtbox denken
Wij onthouden uit die alinea dat groenten niet misstaan in een ontbijt. Herinner je dat er alleen aangeleerde ontbijtgewoontes bestaan, dus een schijfje komkommer op die volkorenboterham is zeker niet mis. Tomaat is technisch gezien zelfs fruit, dus daar heb je al helemaal geen excuus. Aarzel niet om dat restje groenten van gisterenavond in die omelet te mikken, wat ons naadloos bij ‘eiwitten’ brengt. Je vindt ze behalve in the usual suspect – een ei – ook in platte kaas of melk. Ze zijn cruciale bouwstenen én zorgen net als volkoren voor een langer ‘vol’-gevoel.
Het mag ondertussen duidelijk zijn: durf eens uit die ontbijt- of lunchbox denken en verwen jezelf van tijd tot tijd met al het lekkers dat voorhanden is. Back 2 school moet eigenlijk een schooljaar lang duren, elke dag opnieuw. Grijp niet gemakshalve naar de pot choco-omdat-die-er-toch-staat.
Denk, durf en vergeet vooral niet te genieten!
OVER EKOPLAZA
Ekoplaza is een biologische winkelketen met ruim 85 vestigingen. Ekoplaza in St. Amandsberg is de derde winkel in België na Ekoplaza Alsemberg en Ekoplaza Berchem. De omschakeling van de andere Origin’O winkels staat de komende maanden op de agenda. Het uitbouwen van afhaalpunten en een webshop moeten in 2022 de aankoopbeleving compleet maken.
Bij Ekoplaza kan je erop vertrouwen dat alle boodschappen 100% gecontroleerd biologisch zijn. Jouw boodschappen zijn van hoge kwaliteit en jij draagt bij aan een betere wereld. Samen zorgen we ervoor dat kleinschalige boeren, telers en producenten een eerlijke prijs krijgen, zodat ze duurzaam en diervriendelijk kunnen werken. Als we samen goed voor bodem, plant en dier zorgen, krijgen we daar veel lekkers voor terug. Onze producten smaken zoals ze van nature horen te smaken. Dat vinden wij écht veel lekkerder.