Gezond afvallen en bewuster eten zijn twee populaire voornemens die jaarlijks de revue passeren. Vóór 15 januari eindigen ze doorgaans op de hoop waar ook alle voornemens van vorige jaren stof liggen te verzamelen. In deze blog behandelen we daarom een andere kwestie: vereist de winter een aangepast voedingspatroon?
Wat je eet en hoe je eet bepalen wel degelijk hoe jij je voelt. En niet alleen in de eerste weken van 2023. Je voedingspatroon is sowieso iets om aandacht aan te schenken. Daarmee mag je elke dag van het jaar starten maar in de winter zeker. Want, in de winter is extra/goed eten belangrijk! Zegt men.
Is dat zo? Moet je in de winter je voeding aanpassen? De dagen zijn korter en wie de gure wind of koude temperaturen trotseert, weet dat winterse omstandigheden energie vergen. Wie rilt, voelt de calorieën zo wegvloeien. Hoewel je calorieverbruik tijdens de winter – beperkt – stijgt, hoef je daarom evenwel nog niet in dubbele porties te rekenen. We hebben anno 2023 kleding, een huis, een wagen en quasi overal verwarming. We hoeven niet op jacht en we slapen niet onder de sterren. Al die zaken voorkomen dat je in de winter plots veel meer moet gaan eten.
Voedingsdriehoek als maatstaf
Veel belangrijker dan hoeveel je eet, is wát je eet. En dat gaat elke dag van het jaar op. Gezonde winterkost en gezonde zomerkost verschillen fundamenteel niet van elkaar. Gezonde voeding in het algemeen volgt in elk seizoen dezelfde principes – de voedingsdriehoek, iemand? – en die leggen de focus op groenten, fruit, aardappelen, granen en een handvol noten. Wees spaarzamer met zuivel en zeker met vlees, zet eens vis op tafel of ga voor een plantaardige vleesvervanger. Een handvol noten blijft altijd een goed idee en drink vooral voldoende water. O ja, en alcohol warmt je enkel in gedachten op.
De concrete ‘vertaling’ kan als gevolg van lagere temperaturen verschillen maar een kop warme thee bevat net zoveel water als een glas. De frisse zomersalade wordt in de winter natuurlijk een hutsepot en de fijne lente-julienne verandert in een stevige groentesoep. Ook de stomende stoof- en ovenschotels krijgen met typerende seizoensproducten zoals aardpeer, boerenkool, rapen, pastinaak, knopselder, champignons, schorseneren, spruiten, prei, rode biet of witloof een eigen accent maar de basisgedachte blijft dezelfde: leg in elk gerecht de focus op een gezonde, plantaardige basis en vul aan met de rest van de voedingsdriehoek. Dat geldt in de zomer én in de winter.
Heb je in de winter extra vitaminen nodig?
En wat met de vitaminen? Daarvan kan je toch een extra dosis gebruiken? Wel, niet dus. Het menselijk lichaam kan ‘maar’ zoveel vitamine C opnemen en met het lijstje groenten in bovenstaande alinea kom je daar ruimschoots aan. Wintergroenten bevatten overigens net zoveel gezonde voedingsstoffen als hun zomerse tegenhangers, ook al wordt weleens iets anders beweerd. Enkel vitamine D kan een uitdaging zijn: de blootstelling van de huid aan de zon garandeert de aanmaak ervan en die zon staat (te) laag aan de hemel tijdens de winter. Normaal heeft je lichaam wel een reserve aangelegd en vitamine D is ook in zuivel, eieren, en (vettere) vis te vinden.
Conclusie?
Nee, je hoeft niet opvallend meer te eten in de winter. Integendeel. En ook niet anders. Laat de ongezonde zaken zoveel mogelijk links liggen, blijft in de winter nog altijd een goed advies.
De gevulde feestdis, het eindeloze aperitief en veelvuldig klinken der glazen laat hoe dan ook sporen na. Je hoeft er niet elke avond nog een extra dessert aan toe te voegen. Ga op tijd een frisse neus halen, wandel, beweeg en laat die tweede portie aan je voorbijgaan.
Gezond afvallen en bewuster eten hoeven op deze manier geen voornemen te zijn. Maak van gezond eten meteen een evidentie en je houdt het vanzelf vol.
Geniet van 2023!