Opa Arie van der Plas bouwde zijn kleine champignonbedrijf om tot een taugékwekerij. Vijftig jaar en twee generaties later groeien in hypermoderne bedrijfshallen in Broek op Langedijk bijna twintig verschillende kiemgroenten. De basis bleef hetzelfde: gezonde, krachtige kiemgroenten voor iedereen.
Zoals haar opa de eerste kiemgroenten verbouwde, zo zou dat nu niet meer kunnen, vertelt Eva van der Plas. "De hond liep kwispelend de schuur in en uit. Gezellig hoor, maar tegenwoordig is dat niet meer mogelijk." Alle bezoekers van de kwekerij van Van der Plas krijgen een flatteus haarnetje om, hoesjes om de schoenen en een speciale jas om warm te blijven in de koelcellen. "Voedselveiligheid is superbelangrijk voor ons", legt Eva uit. "Je eet de kiemgroenten tenslotte rauw, dus zo puur mogelijk. Zelfs afspoelen is niet nodig. Daarom moeten ze aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen."
Een bodem van taugé
In grote containers, die in de verte doen denken aan papiercontainers, wordt een bodem gelegd van geweekte mungbonen. Die containers staan een paar dagen in het donker en worden regelmatig gespoeld. Na een kleine week zit de container tot de rand vol. Eva laat de lopende band zien: een grote glijbaan voor planten, een machine die lucht wegblaast. "Zo worden de schilletjes van de zaden gespoeld; de kiemgroenten worden losgemaakt van de eventuele worteltjes, en dan worden ze verpakt en naar de winkel vervoerd. Ze zijn in de koelkast zeker vijf dagen tot een week houdbaar."
De stap wagen
"Het bedrijf begon met taugé", vervolgt Eva. "Mijn opa kweekte champignons maar kreeg op een bepaald moment het verzoek of hij ook taugé zou kunnen leveren. Waarom niet, dacht hij. In z'n eigen huis probeerde hij als experiment om mungbonen te laten ontkiemen. En ja hoor, dat lukte. Later heeft hij zijn champignonkwekerij verbouwd tot taugékwekerij."
Pas toen Theo, de vader van Eva en haar broers, bij het bedrijf kwam, werden andere kiemgroenten geïntroduceerd. "Mijn vader was echt voor innovatie. Hij probeerde regelmatig iets nieuws en zo groei- de het assortiment. Onze laatste toevoeging zijn de zonnebloem- spruiten die we voor Ekoplaza verbouwen." Eva begon haar carrière in het familiebedrijf met het schoonmaken van de kantine. "Een studentenjob, logisch. Daarna werkte ik ook in de weekends op de afdeling waar we de groenten verpakken en in de kwekerij zelf. Als kind begrijp je nog niet hoe bijzonder zo’n familiebedrijf eigenlijk is. Toen mijn vader aangaf te willen stoppen, moesten we er goed over nadenken of wij het bedrijf wilden overnemen. Samen met mijn broers heb ik uiteindelijk die stap gewaagd."
Kweekbakje
Hoe werkt het eigenlijk, die kiemgroenten? Het is heel eenvoudig: groentezaadjes en peulvruchten worden geweekt en daarna in warme, vochtige bakken aangezet tot ontkiemen. In korte tijd groeien er stengeltjes en voilà: kiemgroenten. "De bakken staan in het donker, anders verkleuren de sprietjes en worden ze groen. Je zou dat ook zelf thuis kunnen doen: in een weckpot of zo’n speciaal kweekbakje, regelmatig afspoelen en in het donker wegzetten. Dan heb je ook binnen een week (of twee) kiemgroenten. We horen vaak dat mensen het thuis uitproberen, ontdekken hoe lekker die kiemgroente is en het dan kopen bij Ekoplaza. Het is toch makkelijker als wij het werk voor hen doen."
Elke dag een plukje
Het is bijzonder dat kiemgroenten de smaak hebben van de volgroeide groenten waar ze anders tot uit zouden groeien. Zo smaken radijskiempjes pittig en fris en zijn bietenkiempjes zoet, nootachtig en hebben ze een rozerode kleur. "Zo’n kleine kiemgroente heeft meer energie en groeikracht dan een volwassen plant", zegt Eva. "Als iedereen elke dag een plukje kiemgroente zou eten, zouden we allemaal veel gezonder zijn. Het is een makkelijke manier om elke dag je vitamines binnen te krijgen." Daarom staan de kiemgroenten niet alleen in de bedrijfshallen en de inpakruimtes, maar ook in de kantine van het bedrijf. “Kiemgroenten op een broodje kaas, heerlijk. Of tussen een croque monsieur, dat zou je eens moeten proberen. Zo lekker!"
Duurzame kiemgroenten
Van der Plas is lekker duurzaam bezig. "Het dak ligt vol zonnepanelen en ons groenafval wordt gebruikt als veevoer. We laten nu een nieuwe hal bouwen waar een duurzame warmtepomp wordt geïnstalleerd. Als dat goed werkt, willen we die technologie ook in onze andere twee hallen gaan gebruiken."