Fermenteren: wat maak jij in?
Fermenteren is helemaal terug van weggeweest. Waar onze (voor)ouders tot de jaren ‘60 nog regelmatig de seizoensgroenten in potten weckten, is dat gebruik door de industrialisatie van ons voedsel helemaal in vergetelheid geraakt. Jammer, want met een glazen pot, verse groenten en wat zout maak je met het grootste gemak je eigen levende, vitaliserende voeding. Het is allesbehalve ingewikkeld en de mogelijkheden zijn enorm. Het proces is helemaal slowfood, je moet het de tijd geven.
Maar wat is fermenteren nu precies? Fermenteren is een conserveringstechniek waarbij op gecontroleerde wijze voedsel 'bedorven' wordt. Klinkt misschien gek, maar dat is het niet! Door het fermenteren verandert de houdbaarheid, geur, smaak en soms ook het uiterlijk van een product. Hierdoor kan ook de verteerbaarheid en zelfs de zuurgraad veranderen (zo wordt witte kool bijvoorbeeld zuurkool!).
Fermentatieexpert, natuurvoedingskundige en kok Peter van Berckel kent alle ins en outs van het fermenteren. Hij kent de kracht van voeding voor je gezondheid. Via jouw voeding steun je de slechte, ziekmakende bacteriën of de goede bacteriën van je darmflora. Gefermenteerde producten spelen hierbij een positieve rol.
Peter: “Fermentatie is eigenlijk toveren met voeding. Met behulp van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, gisten en enzymen wordt voedsel als het ware ‘voorverteerd’. Hiermee beïnvloed je op een gunstige manier niet alleen de smaak, structuur en houdbaarheid van een product, maar ook de verteerbaarheid.”
Peter heeft een boek geschreven waarin hij nog veel meer vertelt over fermenteren: Tsukémono - snelle groentefermentaties uit Japan. Dit boek vind je in onze winkels.
Wist je dat...
Prebiotica versus probiotica
Prebiotica is de voeding voor goede darmbacteriën: een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Die maak je met de pickle press. Probiotica zijn levende bacteriën zelf!
Met de Tsukemonoki’s van TerraSana maak je eenvoudig én voordelig je eigen prebiotica door groenten of fruit te fermenteren. De suikers worden door enzymen en bacteriën in melkzuur omgezet. Hierdoor is de groente of het fruit favoriet voedsel voor gezonde darmbacteriën geworden en stimuleer je jouw immuunsysteem. Denk bij groenten vooral aan harde groenten als rode biet, kool, wortel, ui en pompoen. Zachtere groenten, zoals komkommer, tomaat en spinazie worden snel papperig, dus fermenteer deze kort. Ook fruit is goed te fermenteren. Denk dan vooral aan perziken, pruimen, abrikozen en exotisch fruit als ananas en mango.
Een aantal fermentatieregels...
Powered by AdResults