Diëtist Steffi Haazen en arts Anna Kruyswijk hebben je de afgelopen weken geholpen met het gezonder maken van jouw voedingspatroon. Blik je met ons mee terug op de afgelopen weken?
Het versterken van je weerstand is van groot belang, en zeker in deze bijzondere periode kunnen we wel een extra weerstandsboost gebruiken. Daar zijn verschillende manieren voor, zoals voldoende slapen, regelmatig bewegen en ook voldoende ontspannen. Daarnaast kan je jouw algehele weerstand verhogen door gezond te eten. Gezonde en gevarieerde voeding zorgt dat je alle vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten, vetten en voedingsvezels binnen krijgt die de systemen in je lichaam zo goed mogelijk laten werken. Dat kan zo een positief effect hebben op je immuunsysteem.
Hoe werkt je weerstand?
Indringers zoals virussen, bacteriën, toxische stoffen, schimmels en parasieten kunnen bij een mens diverse aandoeningen, infecties en ziekten veroorzaken. Het lichaam heeft hier een verdedigingssysteem voor, het immuunsysteem genoemd. Ons immuunsysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels, organen en afweerstoffen, waaronder de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt, die verspreid door je lichaam samenwerken om je weerstand op peil te houden.
Een goede weerstand zorgt er voor dat je minder snel ziek wordt en in geval van ziekte sneller herstelt.
Een aantal algemene adviezen:
→ Eet dagelijks minimaal 250 tot 300 gram groente
→ Eet dagelijks twee porties fruit (ongeveer 200 gram)
→ Wanneer je de keuze hebt, kies dan voor volkorenproducten
→ Varieer! Eén voedingsmiddel bevat niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Door te variëren zorg je ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen uit verschillende producten haalt.
→ Kies voor pure producten en voornamelijk onbewerkte voeding
→ Eet dagelijks een handje ongezouten noten
→ Drink 1,5 tot 2 liter water (koffie en thee tellen mee, maar kies voornamelijk voor water)
Tips om dit te doen?
► Zorg dat iedere maaltijd (ontbijt, lunch, diner) voor de helft uit groente en/of fruit bestaat
► Zorg dat een kwart van je bord bestaat uit volkoren producten
► Vul het laatste kwart van je bord met (plantaardige) eiwitten
► Is het bij een maaltijd niet gelukt alle componenten te gebruiken? Eet dan tussendoor wat niet in je maaltijden voorkwam (zoals groente, fruit en noten)
Variëren is belangrijk!
Groente en fruit komen in verschillende maten, vormen en kleuren voor. Iedere groente- en fruitsoort heeft zijn eigen samenstelling en is daardoor een unieke toevoeging wat betreft de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Wanneer je dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit eet en veel varieert in de soorten, krijg je een combinatie van verschillende vitaminen, mineralen, voedingsvezels en fytonutriënten binnen. Zo profiteer je optimaal van al het goede dat groente en fruit te bieden hebben!
Eén soort bevat niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt om de belangrijkste processen in je lichaam te laten draaien. Daarom lichten we in de komende weken verschillende soorten groente en fruit uit, om jou te helpen bij je keuze.
Blauwe bessen
Zo bevatten blauwe bessen allerlei goede voedingsstoffen. Blauwe bessen zijn bijvoorbeeld ontzettend vezelrijk. Ze bevatten veel voedingsvezels wat bijdraagt aan een goede stoelgang en het gezond houden van je darmen.
Vezelrijke voeding
Voedingsvezels zijn koolhydraten die in onze voeding zitten. Ze zorgen voor een goede spijsvertering en geven je een vol gevoel na het eten. In ons eten komen verschillende soorten voedingsvezels voor. Ze zitten vaak in de celwand van planten en granen zoals in groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.
Bewerkte, vezelarme en onnatuurlijke voeding brengen je darmmicrobioom uit balans en dat vergroot het risico op ziektes. Minder vezels betekent namelijk minder brandstof voor je darmbacteriën, die worden daardoor uitgehongerd.
Zoete bataat
Zoete bataat, ook bekend als zoete aardappel, is niet alleen lekker maar draagt ook van nature belangrijke voedingsstoffen met zich mee. Zo bevat één bereide zoete bataat bijna een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. En die zelfde zoete bataat bevat ook meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A.
Vraag van een klant | Zijn biologische groenten en fruit beter voor mijn weerstand?
Groenten en fruit helpen je bij het behoud van een goede weerstand. Ze leveren vitamines en mineralen, maar ook oplosbare vezels (anders dan die in volkoren producten) die een belangrijke voedingsbron voor je darmbacteriën zijn. Die zorgen er indirect voor dat je immuunsysteem verbetert en ontstekingen kunnen worden voorkomen. Neem een sinaasappel: die kun je ontleden tot vitamines, vezels, koolhydraten en water, maar met deze voedingsstoffen kun je geen nieuwe sinaasappel opbouwen. Het belangrijkste aspect is bovendien dat dit levende organisme van een levende plant komt, die wegrot als je ‘m lang laat liggen. Daarom kun je groente en fruit niet zomaar vervangen door supplementen waarbij dat niet gebeurt.
Een biologische teler zorgt van grond tot mond voor behoud van die ‘levenskracht’. Door de afwezigheid van chemische bestrijdingsmiddelen blijven de wormen in de grond en vliegen insecten rondom de boomgaard. De sinaasappelschil bevat geen residuen van chemische bestrijdingsmiddelen, maar levende micro-organismen. Qua chemische middelen zijn er misschien criteria opgesteld, maar er worden vaak verschillende soorten op één product gebruikt. Wat de interactie bij die cocktail aan residuen is, wordt niet altijd even duidelijk. Kies je voor bio, dan hoef jij je daar geen zorgen om te maken en kun je genieten van levenskrachtige voeding die beter bijdraagt aan jouw weerstand.
Powered by AdResults