Palmolie is een goedkope grondstof. Het wordt dan ook veelvuldig als ingrediënt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, ook in biologische producten. Helaas gaat de aanleg van gangbare plantages in tropische gebieden vaak hand in hand met grootschalige ontbossing. Hierdoor staat palmolie steeds vaker negatief in de belangstelling. Dat is jammer, want in de basis is het een prachtige grondstof met vele voordelen voor de voedingsindustrie en het milieu. Zo is de opbrengst per vierkante meter veel rendabeler dan elke andere plantaardige olie. Toch heeft het veelvuldig gebruik van palmolie uit bepaalde landen ook vele negatieve effecten, zoals het uitsterven van de orang-oetan. Waar je op kunt letten als er palmolie in een product zit? We nemen je mee in de keuzes die wij maken!
RSPO - Het Wereld Natuur Fonds werkt sinds 2003 intensief aan internationale regels ter verduurzaming van de palmolieproductie in de zogenaamde Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Samen met maatschappelijke organisaties en met bedrijven die palmolie telen, verhandelen en gebruiken zijn heldere criteria opgesteld. Die stellen bijvoorbeeld dat er geen waardevolle bossen of natuur mag worden gekapt voor de aanleg van nieuwe plantages.
Hoera! Het afgelopen jaar hebben wij hard gewerkt naar een Ekoplaza huismerk zonder palmolie. En wij kunnen je vertellen; het is zo ver! Vanaf nu vind je alle producten onder het Ekoplaza huismerk 100% palmolievrij. Uiteraard met behoud van de vertrouwde smaak.
Deze keuzes maakt Ekoplaza:
Assortiment dat uit het schap verdwijnt:
► Geen garantie voor RSPO
► Geen transparantie over de herkomst
Wij focussen ons op volledige transparantie en daarom zijn we ook hierover in gesprek met onze leveranciers. We willen de garantie dat de palmolie niet uit een probleemgebied afkomstig is. Is dit bij producten wel het geval, dan verdwijnen die direct uit ons assortiment.
Assortiment dat aanpassingen nodig heeft:
► Deels palmolie met goede status, maar niet 100%
► Wel RSPO, maar nog geen transparante herkomst
Is het product nu nog onacceptabel, maar verbetering mogelijk dan gaan we in gesprek om voor het einde van dit jaar een stap te zetten richting groene categorie. Uiteindelijk willen wij als Ekoplaza voor jou als consument altijd gegarandeerd een duurzaam product kunnen aanbieden.
Goed assortiment zonder benodigde aanpassing:
► Palmolievrij
► Alle palmolie RSPO & BIO & transparante herkomst (bewezen betrouwbaar, dus NIET uit Azië en specifiek Borneo)
Wij willen dat jij als consument producten kunt kopen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de negatieve impact op de palmolieproblematiek. Omdat wij voor jou 100% duurzaam kiezen, hoef jij bij onze producten niet de ingrediëntendeclaratie na te pluizen.
Kwaliteitsmanager Steven legt uit...
Of je nu granola, kant-en-klaar maaltijden of cosmetica koopt, bijna overal zit palmolie in. Vanwege de consistentie is het namelijk een makkelijk en goedkoop te verwerken ingrediënt. Ook ons algehele assortiment bevat producten waar palmolie in verwerkt is. Zoals je van ons gewend bent, nemen wij onze verantwoordelijkheid bij alles wat we doen of ondernemen. Onze kwaliteitsmanager Steven IJzerman legt het je graag uit.
Verantwoordelijkheid
Steven: “Het afgelopen jaar deden we veel onderzoek naar palmolie en de negatieve gevolgen. Zo blijkt dat voor de palmolieplantages op het Indonesische/Maleisische eiland Borneo op grote schaal regenwoud wordt gekapt; habitat van onder meer de ernstig bedreigde Orang-Oetan. Voor jou als consument is de herkomst en winning van de gebruikte palmolie niet transparant. Wij vinden het belangrijk om de overdadige palmolieconsumptie terug te schroeven en daar waar palmolie in een product noodzakelijk is, hier een aantal strenge eisen aan te stellen.”
Ekoplaza-huismerk = palmolievrij
“De negatieve effecten van palmolie komen niet door het ingrediënt zelf, maar door het veelvuldig gebruik er van. Er zijn ook andere ingrediënten die voor een oplossing zorgen. Samen met onze leveranciers zijn we hard aan de slag gegaan om in producten waar dit kon, de palmolie te vervangen door een ander ingrediënt. Voor ons Ekoplaza-huismerk kregen we het zelfs voor elkaar om helemaal geen palmolie meer te gebruiken, want eerst moet de palmoliemarkt weer stabiel en volledig duurzaam zijn.”
Bijdragen aan biodiversiteit
“Voor de andere merken vroegen we onze leveranciers kritisch naar hun assortiment te kijken of de palmolie in een product vervangen zou kunnen worden door een ander plantaardig ingrediënt.
Dit is deels mogelijk door zonnebloemolie of met nieuwe mogelijkheden, zoals shea butter. Dit zorgt bovendien voor meer teeltsoorten wat bijdraagt aan diversiteit in de landbouw en daarmee ook aan de biodiversiteit. Helemaal palmolievrij is wat ons betreft niet nodig, zolang ze echt duurzame palmolie gebruiken.”
Verandering van herkomst
“Met diverse partijen zijn we in gesprek geweest om te kijken hoe we het voor elkaar kunnen krijgen dat de gebruikte palmolie ook echt duurzaam is verbouwd. De meeste biologische palmolie komt uit Zuid-Amerika en is bovendien door een betrouwbare bron RSPO-gecertificeerd. Helaas komt een gedeelte van de palmolie in onze producten ook nog uit Azië, juist waar de meeste problemen ontstaan bij de teelt. Deze herkomst accepteren wij niet meer. Aan onze leveranciers stellen wij daarom als eis dat hun producten die palmolie bevatten voldoen aan de kenmerken BIO + RSPO + herkomst Zuid-Amerika.”
Één van onze belangrijkste leveranciers aan het woord:
Als consument moet je er natuurlijk van op aan kunnen dat onze Zuid-Amerikaanse palmolie wel betrouwbaar is. Daarom hebben wij onder meer zeer intensief contact met Poppe Braam van DO-IT, bekend van de reisverhalen in de Lekker Weten. Zij zijn één van onze belangrijkste leveranciers en groot importeur van Zuid-Amerikaanse biologische palmolie, die ze voornamelijk uit Colombia, Ecuador en Brazilië halen.
Transparantie bij de bron
Poppe: “Voor de palmolie die wij importeren is absoluut geen oerwoud gekapt of zijn dieren verdreven uit hun natuurlijke habitat. Biologische palmoleine, de vloeibare fractie van palmolie, halen wij bij het Colombiaanse bedrijf Daabon, dat al ruim 20 jaar op dezelfde plek zit. Door de bodem niet uit te putten, maar er juist goed mee om te gaan, hoeft er niet elke keer weer opnieuw oerwoud te worden gekapt. Naast het RSPO-certificaat kreeg dit bedrijf als eerste biologische palmoliebedrijf het duurzame Rainforest Alliance-certificaat. Zij voldoen aan en overtreffen de door hun vastgestelde milieu-, sociale en economische criteria. Voor de harde fractie palmstearine, onmisbaar in de productie van margarine, is helaas nog een groot tekort. Wij oriënteren ons daarom op nieuwe mogelijkheden om dit probleem op te lossen.”
Uitdaging: cosmetica en verzorgingsmiddelen
Steven: “Voor de palmolie in ons aanbod cosmeticaproducten en andere verzorgingsmiddelen hebben wij een uitdaging. In ons natuurlijk aanbod zit geen aardolie maar een natuurlijke vervanger en dat is in veel gevallen palmolie. De natuurlijke certificering van NaTrue, BDIH of EcoCert organic cosmetic houdt ook in dat deze producten moeten voldoen aan het gebruik van duurzame en biologische palmolie. Maar in diverse producten zitten hulpstoffen en die grondstof is vaak onbekend en anoniem. Als ingrediënt herken je dit bijvoorbeeld als glycerine, maar het wordt ook voor de extractie van geurstoffen gebruikt en dat is niet zichtbaar op het etiket. Het gehalte is weliswaar laag, maar een 100% duurzaam palmolieproduct valt zo nooit te garanderen."
Leuk weetje! Naast de kokospalm is de oliepalm de twee belangrijkste soorten fruithoudende tropische palmen. Het fruit aan oliepalmen groeit na 3 tot 4 jaar en de palm produceert maximaal 40 jaar fruit.
Waarom is palmolie zo populair?
Tevens dook NOS op 3 dieper in de wereld van de palmolie-industrie, bekijk de video.
Vanwege haar eigenschappen is palmolie een superieur product voor de levensmiddelenindustrie. En dankzij die populariteit gaat het mis. In onze ogen is niet álle palmolie verkeerd. Jouw keuze daarin maakt wel degelijk verschil.
De populariteit van palmolie
Poppe: "Palmolie is een veel gebruikte plantaardige olie. Als ingrediënt zit het in 60% van de supermarktproducten die olie bevatten, van koekjes tot cosmetica. Samen met kokosolie is palmolie de enige natuurlijke olie die niet vloeibaar wordt bij kamertemperatuur. Uit palmolie kun je stearine halen dat pas smelt bij 50°C. En dus is palmolie handig om als versteviger voor margarine te gebruiken of bijvoorbeeld voor de productie van kaarsen.
Ook wordt palmolie gebruikt voor de productie van zeep. In de biologische sector wordt vrij weinig gebruik gemaakt van palmolie, maar soms is het als ingrediënt onmisbaar, zoals in biologische margarine. Raap-, zonnebloem- of olijfolie worden vloeibaar bij kamertemperatuur. Om margarine in een pakje of kuipje te maken wordt dus palmolie en palmstearine gebruikt.
Kleine familiebedrijven
"Niet alle palmolie groeit op recent ontboste gebieden. Er vindt ook palmolieteelt plaats op oude rubberplantages. Ontbossing is hiervoor niet nodig, want de plantages bestaan al..
Wij doen liever met meerdere kleine familiebedrijven (plantages) zaken, dan met één grote. Onze palmolie komt uit Colombia en Ecuador en is gegarandeerd niet van plantages waarvoor ontbost is. Met deze mensen doen we al 15 jaar zaken en de palmolie komt van duurzame plantages die 40 jaar geleden geplant zijn. Naast de biologische certificatie heeft ons bedrijf het RSPO-garantielabel."
Powered by AdResults