De basis voor een goede kaas is bijzondere melk. De melk voor onze Ekoplaza kazen komt van goede kwalitatief hoogstaande melk van de buur-boeren Wicher + Aaltje en Willem. Al jaren boeren zij op beide bedrijven met respect voor de dieren en hun omgeving.
De melk in de Ekoplaza kaas komt dus van echte Hollandse koeien. De hoeven liggen in het pittoreske en unieke Rouveen vlak bij Staphorst, in het typische slagenlandschap wat zo kenmerkend is voor deze omgeving. De boeren denken op hun land niet alleen aan de koeien, maar ook aan de vogels. Zo heeft boer Willem 6 ha kruidenrijk veld ingezaaid en houdt hij met het maaien rekening met de vogels en de broedplaatsen. Door het kopen van een stuk Ekoplaza kaas, help jij de weidevogels!
De weidevogelkaas die hieruit voortkomt heeft goedkeuring gekregen van de Vogelbescherming Nederland. Een prachtig product voortgekomen uit een mooie, diervriendelijke en bewuste gedachte. Lees meer over boeren Wicher en Aaltje Hoeve en boer Willem Courtz, op de website van de Vogelbescherming.
Romige kaas - Klaver, kruiden & vers gras
De smaak van de melk wordt bepaald door de dieren en het ras wat de boeren hebben. De boer bepaalt wat zijn beesten eten; klaver, kruiden en vers gras. Bij boer Wicher komt 84% van de gevoerde eiwitten van het eigen land. Dit maaltje wordt aangevuld met duurzaam geteelde soja. Deze voeding zorgt ervoor dat een koe melk geeft die optimaal is en de lekkerste smaak aan de kaas geeft. De melk wordt elke dag opgehaald en vlakbij verwerkt door de kaasmakers.
"Als de weersomstandigheden het toelaten, mogen ze in de zomer dag en nacht naar buiten!"
De melkkoeien lopen in een ligboxenstal met lekkere zachte ligbedden. Als de weersomstandigheden het toelaten, mogen ze in de zomer dag en nacht naar buiten. Het overige vee wordt gehouden in strohokken waar ze heerlijk kunnen liggen. De kalfjes dartelen lekker met elkaar in het stro. Ook deze dieren mogen in de zomermaanden lekker in de wei.
*De oude kaas van het merk Ekoplaza ligt nog te rijpen, daarom is deze momenteel nog niet 100% van boer Wicher.
MRIJ Ras - Maas Rijn IJssel
Wicher boert samen met zijn vrouw Aaltje. Zij hebben zeer bewust gekozen voor het MRIJ ras (Maas Rijn IJssel). Deze ongeveer 75 koeien hebben een goede melkproductie met behoud van een passende bespiering. Kenmerkend is het hoge eiwitgehalte in de melk. MRIJ is een duurzame koe en behoort tot een zeldzaam ras.
"We hebben bewsut gekozen voor het MRIJ ras"
Doordat de MRIJ koe beter in conditie blijft, heeft het minder vaak de dierenarts nodig. De eerste uren mogen de kalfjes bij hun moeder blijven. Als het kalfje geboren wordt bij de moeder in een strohok krijgt het zo snel mogelijk biest van de moeder. De moeder maakt het kalfje mooi droog door het te verzorgen.
Bij biologische boeren wordt enkel antibiotica gebruikt wanneer het dier ziek is, nooit preventief. Het antibioticagebruik ligt bij boer Wicher ver onder het gemiddelde en komt enkel voor omdat Boer Wicher de koeien een extra lang leven geeft. Zijn koeien worden gemiddeld 7 jaar en 1 maand. Zoals volgens de voorschriften hoort, wordt er geen melk gebruikt van de koeien die antibiotica hebben verkregen. Pas als dit weer helemaal uit het lichaam is, kan het weer gebruikt worden.
Goed voor de weidevogels - Bloemrijke weide
Al zo’n 6 jaar doet boer Wicher aan weidevogelbeheer. De wulp komt relatief veel voor in Staphorsterveld. Met het maaien wordt rekening gehouden met de vogels en de broedplaatsen. Wicher: “Op de drasplas geven wij de weidevogel rust om ongestoord te broeden. We beheren singels waar bomen en struiken staan voor het nestelen van zangvogels en beschutting voor de hazen.”
Het Staphorsterveld is één van de belangrijkste bolwerken in West-Europa voor de wulp. Al in het vroege voorjaar laat hij zijn jodelende roep boven de velden horen. Er broeden veel meer soorten weidevogels in het gebied, zoals de grutto, kievit, tureluur, scholekster en verschillende bijzondere eenden, zoals de slobeend. Ook kleine weidevogels, bijvoorbeeld gele kwikstaart, graspieper, kwartels en roodborsttapuit zijn er vertegenwoordigd. De laatste jaren is er zelfs een groeiende populatie paapjes in het gebied aanwezig.
Door Ekoplaza Kaas te eten help jij de weidevogel!
Want voor elke verkochte kilo kaas, doneren Ekoplaza en de biokaas-producent een deel van de opbrengst aan de boer, zodat deze vogelvriendelijk kan blijven werken.
Het oude slagenlandschap - DE WEILANDEN
Tussen 950 en 1300 na Chr. zijn de uitgestrekte veenmoerassen in Nederland op grote schaal en systematisch ontwaterd en in gebruik genomen als landbouwgrond. Ontginning van het veen gebeurde vanuit een basis, meestal een waterstroompje. Haaks op dit stroompje werden sloten gegraven om het veen te ontwateren. Deze sloten werden meestal op een regelmatige afstand van elkaar gegraven zodat er een regelmatig patroon van lange, smalle percelen veen ontstonden. Boeren die zich hier vestigden, kregen het recht van opstrek: alle grond in het verlengde van hun perceel waren ook hun eigendom.
“We zijn rentmeester van de mooie schepping die wij mogen beheren en onderhouden”
De hoeve omvat zowel zand- als veengronden en is circa 48,50 ha groot waarvan 4,0 ha onder natuurbeheer. Er groeien niet alleen verschillende soorten grassen, maar ook rode en witte klaver, zuring en volop paardenbloemen. De beheerdersgronden zijn bijzonder, hierop bevinden zich de singels en 0,50 ha plasdras.
Op bezoek bij de boer... Om al dat moois te delen, komen er regelmatig veel schoolkinderen op de boerderij spelen. Zo leren zij spelenderwijs wat het werk op de boerderij inhoudt en waar hun melk vandaan komt!
Powered by AdResults