Breng de dadels met het water in een pannetje aan de kook. Zet het vuur uit en pureer met een staafmixer tot een grove puree. Laat afkoelen.
Meng bloem, zout, bakpoeder en baksoda in een kom.
Klop de boter met de rietsuiker romig in een kom. Gebruik hiervoor liefst een staande mixer (keukenmachine voor bakken) met een platte menghaak/vlinderhaak. Voeg de eieren, terwijl de machine draait, één voor één toe. Zorg dat ieder ei is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Meng het vanille-extract erdoor. Zet de standmixer op een lage stand en meng het bloemmengsel erdoor en daarna de afgekoelde dadelpuree.
Giet het beslag in de vorm. Bak in 45-50 minuten gaar. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en los dan voorzichtig (draai om met een bord erop).
Karamel: smelt de boter in een pannetje en voeg de rietsuiker toe. Roer tot de suiker is opgelost. Laat ca. 5 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren tot het mengsel een mooie karamelkleur heeft. Het is nu niet mooi glad maar dat hoort zo. Voeg dan voorzichtig de koude slagroom toe terwijl je krachtig roert met een garde; pas op voor stoom en hete spetters! Roer glad en laat de saus al roerend nog 3 minuten zachtjes doorkoken zodat ie indikt. Haal van het vuur en voeg het vanille-extract en een snufje zout toe. Serveer op en bij de cake.
Tips
Dit recept komt uit Lekker Weten Herfst 2022.
Deel jouw creatie!
We kijken uit naar jouw creatie! Deel jouw gerecht via Instagram met de hashtag #ekoplaza of tag ons op facebook.
Feedback
Heb je opmerkingen of suggesties over dit recept
Laat het ons weten!
Breng de dadels met het water in een pannetje aan de kook. Zet het vuur uit en pureer met een staafmixer tot een grove puree. Laat afkoelen.
Meng bloem, zout, bakpoeder en baksoda in een kom.
Klop de boter met de rietsuiker romig in een kom. Gebruik hiervoor liefst een staande mixer (keukenmachine voor bakken) met een platte menghaak/vlinderhaak. Voeg de eieren, terwijl de machine draait, één voor één toe. Zorg dat ieder ei is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Meng het vanille-extract erdoor. Zet de standmixer op een lage stand en meng het bloemmengsel erdoor en daarna de afgekoelde dadelpuree.
Giet het beslag in de vorm. Bak in 45-50 minuten gaar. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en los dan voorzichtig (draai om met een bord erop).
Karamel: smelt de boter in een pannetje en voeg de rietsuiker toe. Roer tot de suiker is opgelost. Laat ca. 5 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren tot het mengsel een mooie karamelkleur heeft. Het is nu niet mooi glad maar dat hoort zo. Voeg dan voorzichtig de koude slagroom toe terwijl je krachtig roert met een garde; pas op voor stoom en hete spetters! Roer glad en laat de saus al roerend nog 3 minuten zachtjes doorkoken zodat ie indikt. Haal van het vuur en voeg het vanille-extract en een snufje zout toe. Serveer op en bij de cake.