Stap voor stap
Voorbereiding
-
Verwijder de stronk van de koolparten en snijd de rest in stukken van ± 4 cm. Doe in een grote kom.
-
Strooi het zout erover en meng het er voorzichtig met de handen door.
-
Schenk er ruim water over en leg er een bord op zodat de kool onder water blijft. Laat 3 uur staan.
-
Doe de kool in een vergiet, spoel af en laat goed uitlekken.
-
Pureer met een staafmixer de ansjovis met de gember, de tomatenpuree, sambal en rietsuiker tot een pasta.
-
Meng de overige groenten door de spicepasta en meng er daarna de kool door. Schep de kimchi in een of meer gesteriliseerde inmaakpotten.
-
Laat de kimchi 2-3 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Maak na een dag de pot open en druk de kimchi aan. Proef na 2-3 dagen of de kimchi zuur genoeg is. Zo niet, laat dan nog wat langer op kamertemperatuur staan.
-
Bewaar de kimchi in de koelkast (er is dan nauwelijks meer sprake van een fermentatieproces).
Tips
Dit recept is afkomstuig uit de Lekker Weten Zomer
Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht van kool die gefermenteerd wordt in potten van klei.