De exotische zoete bataat komt bij ons met de feestdagen gewoon uit Limburgse volle bio-grond. Teler Joep van de Bool teelt samen met zijn ouders op innovatieve en biologische wijze diverse exotische groenten, waaronder zoete bataat. En dat is vrij uniek, want vaak vind je dit product vrijwel alleen uit warme, verre landen. René Pluijm bezocht het Limburgse Neer om te zien hoe de zoete bataat hier geteeld wordt.
Een unieke Nederlandse bataat
Bij de bataat (wordt ook zoete aardappel genoemd) denk je al gauw aan zijn bekende broer (de normale pieper), maar de twee zijn geen familie. De zoete bataat is – in tegenstelling tot de gewone aardappel – een groente. De smaak is zoet en hij past goed in zowel hartige als zoete gerechten. Je kunt deze veelzijdige groente bakken, stoven, grillen, wokken én koken. Zoete bataat uit Nederland is vrij uniek. Maar op biologische tuinderij De Waog telen ze al voor het 5e jaar zoete bataat op hun Nederlandse akkers. Joep en Wiel van de Bool houden dus wel van een uitdaging. Een van de moeilijkste aspecten van het telen van zoete bataat is de rassenkeuze. Inmiddels telen ze naast de standaard oranje bataat, ook witvlezige bataat met paarse schil en paarsvlezige bataat met paarse én witte schil. De bataat zit bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten.
Ga je voor de bekende oranje zoete bataat, of zet je deze feestdagen een kleurrijke mix van de bijzondere bataten op tafel?
‘Murasaki’ is een bataat met een opvallende paarse schil en crèmekleurig wit vruchtvlees. De naam ‘Murasaki’ betekent ‘paars’ in het Japans en wordt veel in Aziatische landen gebruikt. Het bevat meer droge stof dan de standaard oranjekleurige bataatrassen, en nauwelijks bèta- caroteen. De smaak komt wat meer in de buurt van een standaard aardappel.
‘Bonita’ is een bataat met zowel een witte schil als wit vruchtvlees. Dit ras heeft iets minder droge stof dan de Murasaki, en is daarom meer geschikt om te frituren dan de oranje variëteiten. Typisch is de bijzondere nootachtige smaak. De Bonita is minder zoet waardoor hij als vervanger voor de standaard aardappel gebruikt kan worden.
De ‘Purple’ is zowel van binnen als van buiten paars. Deze bataat bevat veel bèta-caroteen en antioxidanten waardoor deze past in een gezond eetpatroon. Doordat de Purple meer droge stof bevat dan de oranje types bakt deze lekker krokant. Het mooie aan de paarse bataat is dat de kleur mooi behouden blijft, ook nadat hij gekookt of gebakken is. Hierdoor is deze ook geschikt voor garnering.
Powered by AdResults