Bij Ekoplaza vind je al jarenlang een enorm aanbod aan biologische en biodynamische zaden en granen. Daardoor kan je eindeloos variëren met je eten. Gebruik ze ook eens als vervanger van brood, in een gezond tussendoortje of in plaats van pasta. Maar wist je ook dat je met bepaalde graansoorten zelfs sushi kan maken?
'Alle producten proef ik zelf'
Category manager Remko is verantwoordelijk voor het grote aanbod granen. Remko: "Ons ruime en unieke aanbod biologische en biodynamische granen vind je in geen enkele reguliere supermarkt. Om te weten wat ik jou als consument aanbied, test ik de producten ook zelf. Om echt het verschil te kunnen proeven, maak ik ze zonder saus of andere ingrediënten klaar. Er zijn namelijk zeker verschillen! Ik luister naar de vraag vanuit de klant. Samen met de assortimentscommissie (o.a. Ekoplaza-winkeliers) kijk ik naar de mogelijkheid om nieuwe producten op te nemen in het schap.
Pseudograan
Granen behoren tot de familie van grassen. Gewassen zoals quinoa, amaranth en boekweit behoren daar niet toe. Dit noemen we psuedograan. Het voordeel van deze glutenvrije pseudogranen is dat ze essentiële aminozuren bevatten. Verstandig dus, om zo nu en dan deze granen te mengen met grasgraansoorten.
Vitamines & mineralen
Zaden en granen zijn een mooie aanvulling op je eetpatroon. Zo is mais rijk aan zink, een mineraal dat onder andere tijdens de zwangerschap erg belangrijk is. Mais wordt onder andere gebruikt om polenta van te maken, varieer dus eens door je aardappels te vervangen door polenta.
Waarom zou je variëren?
Naast dat het leuk en lekker is om eens te experimenteren en te kiezen voor nieuwe smaken en texturen, zijn er ook andere redenen. Reguliere tarwe en mais zijn namelijk meestel behandeld met het chemische bestrijdingsmiddel glyfosaat. Dit middel heeft hevige gevolgen voor onze bodem, het milieu, de mens en dieren. Onze biologische en biodynamische granen en zaden zijn zonder chemisch-synthetische middelen geteeld. Wel zo lekker!
De bulghur kent zijn herkomst in Turkije; een project van 74 biologische boeren. Zowel warm als koud te gebruiken, zoals in een zomerse salade. Het heeft een nootachtige smaak en is ideaal om bijvoorbeeld soep te verdikken. Tevens is het een goed alternatief voor aardappels! Eén van de meest vezelrijke granen en bevat veel goede voedingsstoffen zoals magnesium en mangaan.
Gebruik eens in plaats van risottorijst, parelgort in je risotto. Laat het een nacht weken en kook vervolgens gaar in grountebouillon. Parelgort geeft een lichtzure smaak, die zowel bij zoete als hartige gerechten past. Het bevat vitamine A en D en verschillende mineralen zoals seleen, mangaan, fosfor en koper. Maar ook aminozuren, zoals tryptofaan.
Amaranth heeft een smeuïge structuur en een zachte nootachtige smaak. Je kan er heerlijke tussendoortjes mee maken, door wat rijstmeel, siroop en noten toe te voegen. Of pof ze in een pan en gebruik als crunchy toevoeging aan je yoghurt of salade! Dit pseudograan bevat lysine en is rijk aan proteïne, vitamine B6, magnesium, koper en fosfor.
Met kasha kan je een crunchy bite toevoegen aan allerlei recepten. De korrel wordt gemaakt van boekweit, waardoor het een sterke, nootachtige smaak krijgt. Het is rijk aan ijzer, selenium en magnesium en bevat de aminozuren lysine en arginine. Erg interessant voor sporters, want deze zuren dragen bij aan het herstel van spieren!
Polenta is tot gries fijngemalen maismeel. Joannusmolen maalt GMO-vrije biologische mais ambachtelijk, tussen molenstenen. Te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Kook het ongeveer 50 minuten, roer goed en maak er zelfs een dessert van door kaneel en appels toe te voegen. Het is rijk aan eiwitten, zink en koolhydraten en arm aan vet.
Deze quinoa is uniek, de korrel is namelijk afkomstig van Nederlandse bodem! Samen met de Universiteit van Wageningen is een ras ontwikkeld zonder bitterstoffen, het buitenlaagje hoeft dus niet afgespoeld te worden. Quinoa heeft een nootachtige smaak en bevat veel vezels. Het is hoog in eiwitten en rijk aan vitamine B, E en mineralen kalium, magnesium en ijzer.
Sushi van quinoa
Bij eindeloos variëren met zaden en granen hoef je niet alleen aan de bekende en veelgemaakte gerechten te denken. Wat dacht je namelijk van sushi gemaakt van quinoa? Wanneer je even geen zin hebt in rijst of gewoon toe bent aan iets nieuws. Quinoa geeft namelijk een fijne nieuwe bite aan je sushi gerecht!
Je kan de hoeveelheid quinoa 1 op 1 overnemen van de hoeveelheid rijst die je normaal zou gebruiken. Voeg vervolgens rijstazijn toe aan de quinoa, zodat je een stevige en plakkerige rol kunt draaien. Zoals bij iedere andere sushi kan je eindeloos variëren met vis of groentes als vulling voor je sushirol. Snijd de rol in stukjes et voila! Ook erg lekker om mee te nemen en bijvoorbeeld op een later moment van te genieten, als lunch.
Powered by AdResults