Yoghurt is een heel oud product en eigenlijk gefermenteerde melk. Het is toevallig ontstaan toen herders melk bewaarden in een geitenlerenzak. Verschillende volkeren in verschillende delen van de wereld eten al eeuwenlang yoghurt. Het was een hoofdbestanddeel in het Mongoolse dieet en ook in de Balkanlanden aten ze het traditioneel. In 1905 ontdekte een Bulgaarse microbiologiestudent dat een bepaalde bacteriestam verantwoordelijk was voor de fermentatie van melk. Wetenschappers noemde - deze nog steeds gebruikte bacterie - de Lactobacillus bulgaricus.
Het proces
Voorafgaand aan de fermentatie wordt de melk gepasteuriseerd om eventuele ziekteverwekkers te doden. Daarna wordt de temperatuur teruggebracht tot fermentatietemperatuur. Toegevoegde melkzuurbacteriën (yoghurtculturen) zorgen dat de in melk aanwezige melksuikers (lactose) worden omgezet in melkzuur zodat de melk als het ware gaat stremmen. Door de temperatuur constant laag te houden kunnen de bacteriën hun werk doen en krijgt de yoghurt de juiste ph. Dit duurt tussen de 12 en 18 uur. Na afkoeling is de yoghurt klaar voor consumptie. Afhankelijk van de melk die je hierbij gebruikt is de yoghurt vol, halfvol of mager.
Links en rechtsdraaiend
Alle gefermenteerde zuivel bevat zowel links- als rechtsdraaiend melkzuur. De ‘draaiing’ zegt iets over de afbuiging van licht als het door melkzuur schijnt. Als de bacteriën lactobacillus acidophilus en bifidobacterium aan de melk zijn toegevoegd, ontstaat een meer rechtsdraaiend melkzuur. Dit maakt de smaak wat zachter en de verteerbaarheid makkelijker. De Yomio van Zuiver Zuivel bevat overwegend (ten minste 90%) rechtsdraaiend melkzuur.
Stand- en roeryoghurt
De meeste yoghurt die tegenwoordig wordt verkocht is roeryoghurt. Deze fermenteert in grote tanks en is glad geroerd voordat het de verpakking in gaat. Bij standyoghurt gaat de warme, dunne aangezuurde melk direct in de beker. In een warme cel rijpt het in de verpakking. Is het product goed van smaak en structuur, dan gaat het in de koeling. Deze yoghurt herken je aan de losse structuur: steek je er een lepel in dan komt er bijna direct vocht uit.
Demeter versus bio
Weerribben Zuivel komt van 1 biologisch werkende boer. Zuiver Zuivel komt van 25 biodynamisch werkende boeren. Allemaal doen zij dit op diervriendelijke wijze en zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest op het land waar hun dieren op grazen. BD-landbouw heeft naast de biologische voorwaarden nog specifieke biodynamische eisen: de boeren hebben veelal een gemengd bedrijf, streven naar voer en mest van eigen bedrijf en de dierenwelzijnseisen zijn nog hoger, zoals behoud van hoorns bij koeien.
Het bio en Demeter-keurmerk zijn door Milieu Centraal, het Voedingscentrum en andere experts genoemd in de top 11 van meest betrouwbare keurmerken. Bovendien vind je bij beide merken het logo van Vogelbescherming Nederland op de verpakking vanwege de inzet die onze boeren hebben voor weidevogels.
Eet je dagelijks een schaaltje yoghurt (zonder toegevoegde suikers) dan heb je volgens het Diabetes fonds minder kans op het krijgen van Diabetes. Kies je biologisch, dan krijg je meer gezonde CLA en omega 3-vetten binnen en minder hormoonverstorende stoffen.
Griekse Yoghurt
Een dikke, romige en erg smakelijke variant op traditionele Griekse yoghurt. Van 2 liter volle melk en de Lactobacillus bulgaricus als hoofdzuursel maakt Weerribben Zuivel 1 liter Griekse yoghurt. Deze heeft een meer geconcentreerde, romige smaak en een vetgehalte van 10%. Dat maakt ‘m ook 3x zo vet als magere yoghurt.
Bulgaarse yoghurt
Bulgaarse yoghurt is gemaakt van ingedikte melk. Weerribben Zuivel gebruikt volle melk en room met de originele Bulgaarse yoghurtculturen.
Boeren Skyr
Voor spierherstel en -opbouw (na het sporten!) zijn eiwitten belangrijk. Skyr is van nature rijk aan eiwitten en bevat weinig vet. Verse boerenskyr van Weerribben Zuivel wordt gemaakt naar een meer dan 1000 jaar oud IJslands recept. Gemaakt van halfvolle melk, gecombineerd met de unieke yoghurtculturen. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd. De smaak is fris en romig, de structuur stevig en in je mond zijdezacht. IJsland staat bekend om haar rauwe natuurkracht en die proef je terug in Skyr.
Yoghurts met extra’s
Weerribben Zuivel heeft ook drinkyoghurts, eigenlijk verdunde yoghurt. Kies voor naturel, zoals ongezoete Skyrdrink of met een fruitsmaak, zoals Drinkyoghurt Framboos. Deze is niet gezoet met riet- of bietsuiker, maar met agave.
Kies voor kwaliteit
Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat biologische melk gemiddeld meer Luteïne, Zeaxanthine, vitamine E en B-caroteen bevat. Ook neemt het risico op eczeem met ruim 30% af als kinderen voornamelijk biologische zuivel gebuiken. Dit komt waarschijnlijk door de hogere omega-3 en CLA gehaltes. Kies je tijdens je zwangerschap voor biologische zuivel, dan heeft je kindje later minder kans op het krijgen van eczeem of allergie.
Powered by AdResults