Anno 2020 is plantaardige voeding de nieuwe norm. Daar doen wij maar al te graag aan mee! Jij ook? We maken het je namelijk super easy en lekker cheesy. Bij Ekoplaza vind je al jaren een aantal plantaardige 'Goudse' kazen in het assortiment. Onlangs zijn daar diverse specialiteiten kazen bijgekomen. Ook daaraan komt geen dier of boerderij te pas. En lekker zijn ze! Wij kiezen alleen voor de aller lekkerste vegan kazen. Onze category manager Susanne heeft middels een vegan-kaasproeverij gezorgd voor de uitbreiding van ons assortiment. Echte aanraders dus! Lees hier later meer over.
Allerlei vormen en maten
Vegan kazen komen tegenwoordig in allerlei soorten, vormen en maten. We vertellen je graag wat meer over de verschillende varianten.
Plakken kaas
Je kunt allerlei kanten op met de kazen in plakjes. Ze hebben verschillende basis ingrediënten, waar je later meer over kunt lezen, dus voor ieder wat wils. Een fijne toevoeging aan een tosti, of eet lekker een plakje uit het vuistje tijdens het borrelen. De plakjes kaas zijn er in allerlei varianten en smaken. Wat dacht je van een plakje cheddar, gerookte kaas of mozzarella?
strooikaas
Mis jij dat heerlijke laagje geraspte kaas op je pasta? Of die traditionele ovenschotel met dat krokante korstje? Geen reden om deze nog langer te missen! We hebben inmiddels al zes varianten vegan geraspte kaas in ons assortiment. Vervangers voor cheddar kaas, Parmezaanse kaas of de reguliere Goudse kaas. Ook lekker over mac 'n cheese of een perzik- abrikozentaartje!
Zachte kaas
De laatste variant in de categorie vegan kaas, is de zachte kaas. De varianten die wij in ons assortiment hebben zijn gemaakt van gefermenteerde soja of op basis van cashewnoten. Heerlijk beleg op een toastje of verwerkt in een pastasaus. Maar wat dacht je van spinazietaartjes, waar de zachte kaas ook in is verwerkt? In een handomdraai zet je een lekker vegan gerecht op tafel, waar kaas een heerlijk hartig onderdeel van is.
Plakjes vegan kaas
Geraspte vegan kazen
Zachte vegan kazen
Kaasspecialist Susanne
Onze category manager Susanne heeft inmiddels zo veel ervaring met allerlei kazen, dat we haar een ware kaasspecialist kunnen noemen. Zij beheert het kaasassortiment van Ekoplaza en besluit welke kazen lekker genoeg zijn voor ons assortiment. Een kritische klant voor onze kaasleveranciers, want alleen het lekkerste is goed genoeg! Zij heeft zich ook verdiept in de vegan kazen in ons assortiment, waar zij het volgende over zegt:
"Als category manager ben ik altijd op zoek naar mooie producten die ik jou, als consument, kan aanbieden. Plantaardige producten staan hoog op mijn wensenlijst! Ik ben zelf geen veganist, maar wil best vaker plantaardig eten. Voor het toevoegen van nieuwe vegan kazen, heb ik heel wat kazen getest. Dit deed ik niet alleen; vegan en dierlijke kaasetende Ekoplaza-winkeliers hebben mij hier bij geholpen. Ik ben positief verrast over de smaak en structuur die soms héél dicht bij echte kaas in de buurt komt. De kazen die de test hebben doorstaan, zijn een smakelijk alternatief als je ook eens een plantaardige borrelplank met kaas wilt vullen."
Basis voor vegan kaas
Verschillende producenten zijn dagelijks bezig met het ontwikkelen van receptuur voor vegan kaas, of het optimaliseren van de smaak. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om de kaassmaak te benaderen. Er worden drie verschillende basisingrediënten gebruikt voor de vegan kazen.
Noten
Vegan kazen gemaakt van noten zijn meestal zachte, smeerbare kazen. Vooral cashewnoten kun je met wat water of plantaardige melk makkelijk mixen tot een gladde massa en vormen tot elke gewenste dikte. Behalve noten bevatten deze plantaardige kazen vaak ook zuren, zout en melkzuurbacteriën. Cicioni en Fermé maken hun kazen van noten.
Oliën
Vegan kaas op basis van oliën worden vaak gemaakt van kokosolie. Deze olie stijft op na afkoeling en kun je gemakkelijk veranderen in plakken, blokken of geraspte kaas. De kazen worden gecombineerd met verschillende soorten eiwitten, om de karakteristieke smaak toe te voegen. De vegan kazen van Vegan Deli en Veggi Filata hebben olie als basis en worden verrijkt met kikkererwten en aardappelzetmeel.
Soja
Sojabonen lenen zich heel goed voor het maken van plantaardige kaas. Zowel in smeerbare als in vaste vorm. Hieraan worden vaak nog plantaardige oliën, melkzuurbacteriën en smaakmakers toegevoegd. Vegan kazen zijn ook nog eens allemaal cholesterolvrij. Soyana maakt gebruik van sojabonen in haar vegan kazen.
Edelgistvlokken
Een andere manier om jouw kaascravings te stillen, is door edelgistvlokken toe te voegen aan jouw plantaardige eetpatroon. Wist je namelijk dat edelgistvlokken ook een kaassmaak hebben? Dit maakt de vlokken een hele fijne variatie op kaas. Strooi de vlokken onbewerkt over je pasta, of maak er een vervanger voor roomkaas mee. Naast de fijne nootachtige kaassmaak, bevat het product ook een aantal B-vitaminen. Daarnaast is het lactosevrij, glutenvrij en bevat het gedeactiveerd gist waardoor je er ook van kunt genieten wanneer je een gistvrij dieet volgt. Een fijn product om toe te voegen aan je dagelijkse voeding!
Nu zien deze vlokken er misschien wat vreemd uit. Zeker wanneer je het vergelijkt met een romige kaasstructuur. Het zijn droge vlokjes met een beige, gelig kleurtje. We leggen je wat meer uit over de herkomst van deze vreemde vlokken. Edelgist is inactieve, gedroogde gist gemaakt van een niet dierlijk ééncellig organisme. Klinkt eng, maar dit wordt veel vaker gebruikt in onze voeding (denk aan het bier-, wijn-, of broodgist proces). De edelgistvlokken die Ekoplaza verkoopt wordt enkele dagen gevoed door melasse, waarna het verhit wordt. Deze verhitting maakt de vlokken zogenaamde 'gedeactiveerde gist'. Vervolgens wordt het in potjes gedaan en komt het terecht in onze winkels, klaar voor de verkoop!
Wil je aan de slag met de edelgistvlokken? Dan kan je ze het beste onverwarmd gebruiken. Verwarmen kan prima, maar dan bestaat de kans dat er vitaminen verloren gaan. Gebruik ze tijdens het avondeten door ze bijvoorbeeld over de soep te strooien. Of geef je groente er een lekker smaakje mee. Zin in een kazig snackje? Dan zijn ze ook een lekkere toevoeging aan je bak dampende popcorn, of voor een hartig smaakje aan je groentesmoothie.
De productie van eten vraagt veel van onze wereld. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Door vaker plantaardig te eten help je dus het milieu. Maarja, wat eet je dan de hele dag?
Powered by AdResults