Kom je toekomst zaaien?
Zaad is de bron van nieuw leven. Het is de eerste schakel van onze voedselketen. Je geeft zaad toekomst door het elk jaar te zaaien, te oogsten, en opnieuw te zaaien. In de weekenden van oktober kun je meehelpen met het zaaien van graan bij een aantal van onze biodynamische akkerbouwers. Dus trek je laarzen aan en ervaar het bruisende gevoel dat je krijgt wanneer je gezamenlijk voedsel zaait in hun vruchtbare landbouwgrond barstensvol leven. Kom bovendien meer te weten over hun bedrijf en wat biodynamisch werken inhoudt. Wie weet zit jouw graan volgend jaar in een brood, herkenbaar aan het Demeter keurmerk. Check toekomstzaaien.nl voor extra informatie.
Zes biodynamische boeren nodigen je uit om samen met hen een akker in te zaaien. Jong en oud zijn welkom. Je hoort meer over de biodynamische landbouw, waar een gezonde bodem, biodiversiteit en vitale voeding centraal staan. Goede, patentvrije zaden vormen hiervoor de basis.
"Zaaien is iets heel moois, je raakt ervan in verwondering. Het geeft je het gevoel dat je altijd opnieuw kunt beginnen, wat er ook gebeurt in de wereld", zegt Jan Schrijven van biodynamisch bedrijf De Lepelaar. Biodynamische tuindersbedrijf ‘De Lepelaar’ teelt zo’n 30 verschillende gewassen en granen op zo’n 70 ha grond. O.a. onze rode kool, bieten, wortelen, winterpostelein, veldsla en aardappelen worden door Joris Kollewijn op biologisch-dynamische wijze geteeld. Maar hij heeft niet alleen veel passie en liefde voor zijn gewassen en een vruchtbare grond, hij geeft ook om de dieren op en rondom zijn bedrijf. Hier ziet hij namelijk van alles rondvliegen, zoals de scholekster en kievit, veldleeuwerik, patrijs, gele kwikstaart en op dit moment ook veel kauwtjes, meeuwen en spreeuwen.
Jan & Joris van De Lepelaar trappen het toekomstzaaien af, op zaterdag 5 oktober. Het start om 14.00 uur, tenzij anders vermeld.
Zaai je mee deze oktober?
Dan kom je meer te weten over de deelnemende bedrijven en wat biodynamisch werken precies inhoudt. Wie weet zit jouw graan volgend jaar in een brood, herkenbaar aan het Demeter keurmerk! De graantjes van Luna e Terra komen van De Spielberger Molen. Hier werken ze al meerdere decennia samen met vaste telers, om de hoogwaardige kwaliteit te waarborgen. De boerenfamilies van De Spielberger Molen kiezen voornamelijk voor zaadvaste graanrassen. Deze gewassen hebben van nature een goede weerstand tegen ziektes en plagen en kan op eigen kracht vruchtbaar zaad voortbrengen. Na de oogst wordt dus een klein gedeelte van het graan apart gehouden als zaadgoed voor het volgende groeiseizoen, waardoor de boer jaar in jaar uit zelfstandig blijft. Weten hoe jij in eigen land kan bijdragen aan van nature sterke gewassen? Kom dan Toekomst zaaien op één van de deelnemende locaties.
Powered by AdResults