Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Van de meeste zoetstoffen maken we bij Ekoplaza geen gebruik, want kunstmatige zoetstoffen zijn bij bio niet toegestaan. En we houden niet van onnatuurlijke toevoegingen! Sommige zoetstoffen komen voor in de natuur, zoals in verschillende soorten fuit.
Weten hoe het precies zit met zoetstoffen? We leggen het uit.
Wat zijn zoetstoffen precies?
Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook voor, bijvoorbeeld in bessen of citrusvruchten. Er zijn ook zoetstoffen die in de natuur niet voorkomen en die gemaakt worden in een fabriek. Kunstmatige zoetstoffen zijn een populaire vervanger van suiker, omdat er minder tot geen calorieën in zitten. Wanneer in een product zoetstoffen gebruikt zijn, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket.
Zijn kunstmatige zoetstoffen veilig?
Alle zoetstoffen (dus ook kunstmatige) hebben een E-nummer. Dat betekent dat de stoffen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd zijn en het gebruik veilig is. Pas als zeker is dat de stof niet schadelijk is voor de gezondheid en je er niet te veel van binnen kunt krijgen, krijgt een stof een E-nummer. De algemene veiligheid van zoetstoffen is dus bewezen, als je je houdt aan de maximale hoeveelheden per dag.
Zoetstoffen waar je weinig van nodig hebt
Intensieve zoetstoffen zijn honderden malen zoeter dan suiker, en leveren geen energie of kilocalorieën (kcal). Je bloedsuiker gaat er niet van omhoog en je hebt er maar weinig van nodig. Daardoor zijn ze favoriet in dieetproducten zoals zoetjes, vloeistof of poeder en zitten ze vaak in zuivelproducten en light frisdranken. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.
Zoetstoffen die volume geven
Extensieve zoetstoffen (ook wel polyolen genoemd) zijn iets minder zoet dan suiker en zitten ook van nature in kleine hoeveelheden in groente en fruit. Ze bevatten minstens 50% minder kilocalorieën dan suiker en hebben net als suiker een 'bulkfunctie', dat wil zeggen dat ze volume geven. Je hebt er dus veel van nodig en je bloedsuiker gaat er wel wat, maar minder van omhoog. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. Extensieve zoetstoffen zijn door deze kenmerken geschikt voor producten waar normaliter een groot aandeel suiker in zit zoals drop, snoep en kauwgom.
Extensieve zoetstoffen worden niet of nauwelijks opgenomen in de dunne darm. In de dikke darm worden ze omgezet door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan. Ook trekken ze water aan. Als je er veel van eet kunnen ze daarom winderigheid en diarree veroorzaken. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen/polyolen zijn isomalt, lactitol, mannitol, sorbitol, xylitol en maltitol.
Is het goed om ‘light’ frisdranken te drinken?
Je kunt best af en toe een light frisdrank nemen ter vervanging van een frisdrank met suiker, maar niet te vaak. Dit omdat de zuren in frisdrank slecht zijn voor je tanden. Vervang suikerrijke dranken daarom vooral door water en koffie en thee zonder suiker. Wanneer je er voor kiest om frisdrank te drinken, kan je beter voor 'zero' kiezen. Daar zit nog minder suiker in!
Let op vulstoffen
In suikervervangers met zoetstoffen kunnen toch koolhydraten zitten, vanwege de vulstoffen in klontjes en korrels. In dat geval gaat je bloedsuiker ervan omhoog, net als bij suiker. Kijk dus altijd goed op de verpakking of er koolhydraten inzitten.
Is stevia gezonder dan andere zoetstoffen?
Stevia staat bekend als ‘natuurlijke zoetstof’. Hoewel de naam op de hele plant slaat, is het een extract van de plant – ook wel steviolglycosiden genoemd – dat wordt verkocht onder de naam ‘stevia’. De blaadjes van de plant mogen namelijk niet verwerkt worden in voedsel. Door deze extractie is stevia net zo kunstmatig als andere zoetstoffen. Fabrikanten spelen echter in op het positieve imago van stevia als ‘natuurlijke zoetstof’ maar dit is dus niet terecht. Stevia is net als de andere zoetstoffen veilig in gebruik tot de maximale hoeveelheid (te herkennen aan het E-nummer; E960).
Is het niet beter om suiker te vervangen door ‘natuurlijke’ suikers?
‘Natuurlijke’ suikers zoals agavesiroop, ahornsiroop, palmsuiker, kokossiroop en oersuiker zijn nog altijd gewoon suikers. Het lichaam ziet geen verschil met geraffineerde witte suiker. Het is dus niet beter voor je gezondheid om suiker te vervangen door natuurlijke suikers. Het is juist belangrijk om in zijn geheel suiker te minderen.
Ekoplaza verse maaltijden
3x vers! Kies je eigen favoriete maaltijd. Na een lange dag werken geen zin om nog uren in de keuken te staan? Geen probleem, Ekoplaza heeft snelle en voedzame maaltijden zonder toegevoegde suikers voor je in het schap! Stomen, stoven of slow-cooken. Onze koks doen alles om te zorgen dat de verse ingrediënten zo veel mogelijk smaak behouden. En deze eenpersoonsmaaltijden staan ook nog eens heel snel op tafel. Eet smakelijk!
Liever lunch? Verse kant-en-klare salades geven je genoeg energie voor de rest van de middag!
Tip: rammelt je maag of heb je trek?
Het kan ook zijn dat je lichaam vraagt om water, het heeft namelijk vocht nodig om eten te kunnen verteren. Tip! Ga bij trek altijd eerst na of je dorst hebt. Zet een kan water in de koelkast op de plek waar normaal de fles frisdrank staat. Vind je water saai? Voeg er dan fruit of kruiden zoals munt toe aan toe. Zo heb je altijd een lekkere dorstlesser paraat. Of neem koffie of thee zonder suiker.
Powered by AdResults