Stap over op robuuste aardappelrassen van PuurNL
Wist je dat een aardappelplant zich zodra deze bevrucht is, afsluit voor infecties? De meeste moderne rassen zijn onvruchtbaar gemaakt, omdat alleen de aardappel zelf belangrijk zou zijn. Daardoor is er ook geen natuurlijke weerstand meer tegen een veelvoorkomende ziekte in de plant. En moet je die als mens - chemisch - gaan bestrijden. Wij vinden het juist fascinerend om te zien hoe de natuur werkt. Waarom zou je daar tegenin gaan, puur om op korte termijn een grotere oogst te hebben?
Op 8 augustus 2017 hebben 25 biologische aardappelveredelaars, aardappeltelers en grote supermarktketens het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ ondertekend. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de meest verwoestende aardappelziekte: Phytophthora. Er is afgesproken deze robuuste rassen voorrang te geven: bij de productie van pootgoed, bij de teelt en in het winkelschap. Het uiteindelijke doel is 100% robuuste biologische aardappels in 2020. Met de keuze voor de Nederlandse robuuste aardappelen van Puur NL loopt Ekoplaza voorop in de verduurzaming van de biologische aardappelteelt!
Puur NL aardappeltelers geloven in teeltmethoden die ervoor zorgen dat de natuur zijn werk alleen kan doen. Ze staan voor een rijk bodemleven, zorgen voor voldoende gewasrotatie, geven gewassen alle tijd om te volgroeien en stimuleren biodiversiteit. Ze werken in harmonie met de natuur om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen.
Verduurzaming biologische aardappelteelt hard nodig
Ondanks deze werkwijze zijn biologische aardappelen gevoelig voor Phytophthora. De natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die biologische telers mogen gebruiken bieden onvoldoende bescherming. Met veel oogstverlies tot gevolg. Koperhoudende bladbemesting is, ook voor biologische telers, onder strikte voorwaarden toegestaan. Dit biedt meer bescherming, maar past niet in de denkwijze van Puur NL telers. Zij willen de aardappelteelt verder verduurzamen door het gebruik van koperhoudende middelen volledig uit te bannen en het gebruik van toegestane middelen tot een minimum te beperken.
Robuuste aardappelrassen bieden uitkomst
Deze rassen hebben van zichzelf eigenschappen waardoor ze beter resistent zijn tegen Phytophthora. Ze kunnen zonder het gebruik van of alleen met natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen geteeld worden. Met de keuze voor deze sterke rassen helpen we de telers het risico op oogstverlies op een duurzame wijze te verkleinen.
Puur NL: vaste rassen, verschillende telers
Puur NL verpakt alleen robuuste rassen: Vitabella, Twinner, Twister (allen vastkokend), Carolus (iets kruimig) en Alouette (iets kruimig roodschillig). Uit Nederland zijn deze grofweg beschikbaar van augustus-september tot in april. De beschikbaarheid van aardappelen en hoe deze uit de grond komen, is elk seizoen anders. Aan de passie en zorgvuldige werkwijze van de telers zal het niet liggen. We zijn afhankelijk van de natuur en daarom werkt Puur NL samen met verschillende Nederlandse telers. Zo is men continu in staat om te beoordelen welke aardappelen het meest geschikt zijn om op het bord van de consument te belanden.
Plasticvrij verpakt!
Puur NL wil het milieu zo min mogelijk belasten en verpakt daarom zo duurzaam mogelijk. De Puur NL zakken zijn daar het bewijs van. Het lijkt plastic, maar dat is het niet. De folie is volledig gecertificeerd composteerbaar en mag bij het gft-afval. Dit herken je op de verpakking aan het kiemplantlogo in de weggooiwijzer. Heb je geen gft-afvalbak, dan mag dit bij restafval. Niet bij plastic afval, dit verstoort het plastic recycling proces.
Onder andere familie Maris uit Oudemolen, Jan van Woerden uit Biddinghuizen en Sijbrand Westra uit Dronten telen robuuste aardappelen voor Puur NL. Één van de telers aan het woord:
Familie Maris uit Oudemolen teelt Vitabella en Carolus aardappelen
Grenzend aan het milde klimaat van Zeeland is dit van oudsher een gebied wat uitstekend geschikt is voor akkerbouw. Vader Anne-Willem en zoon Max zijn vierde en vijfde generatie op het bedrijf, dat al sinds 1892 bestaat. Op de jonge West-Brabantse zeeklei telen zij sinds 2000 biologisch.
“We weten en willen niet anders meer dan biologisch telen. Een ruime vruchtwisseling, inzet van natuurlijke bemesting en het uitdenken van de beste onkruidbestrijding zijn zaken die ons dagelijks bezighouden. We hanteren rustgewassen waardoor de bodem twee jaar lang kracht kan opdoen. We maaien het rustgewas en brengen dit naar een biologische veehouder. Daar krijgen we biologische mest voor terug. Zo sluiten we onze kringloop. Daarnaast dekken zonnepanelen het energiegebruik van ons bedrijf en privé. We telen met respect voor het milieu en de mensen waarmee wij samenwerken. Gebaseerd op lange termijn. Voor Puur NL telen we de rassen Vitabella en Carolus. Prachtige rassen die ons uitzicht geven op een duurzame en succesvolle aardappelteelt”
HIEPER DE PIEP(ER)! 2e PRIJS BIOLOGISCH PRODUCT VAN HET JAAR
Uit handen van de vakjury en onder toeziend oog van het aanwezige publiek ontving het team van Puur NL de oorkonde en een prachtige bos bloemen. De jury sprak waardering uit voor de samenwerking tussen aardappelveredelaars, aardappeltelers, leverancier en merk om de teelt verder te verduurzamen. De jury heeft hevige discussie moeten voeren wie dit jaar de titel ‘Bioproduct van 2019’ mag dragen. Het was nek-aan-nek. Uiteindelijk heeft Puur NL een tweede plaats weten te bemachtigen.
‘’De tweede plaats voelt écht als een overwinning. Het laat zien hoezeer deze innovatieve aardappelrassen gewaardeerd worden. Een titel die iedereen in deze keten verdient, want zij zijn degenen die al jaren hard aan deze rassen werken.’’, aldus Danny Schüttler, Brandmanager bij Ekoplaza.
Verkiezing beste bioproduct
Ieder jaar wordt tijdens de Bio-beurs in Zwolle de bioproduct verkiezing gehouden. Met deze verkiezing bieden Bionext, BioNederland en de Bio-beurs een podium voor productinnovatie in de biologische sector. De keuze voor het 'Bioproduct van 2019' is dit jaar voor het eerst door een jury gemaakt, bestaande uit Anneke Ammerlaan (van Ammerlaan & Mosch Vision on Food), Nicole Kleuskens (van PS in foodservice) en Rogier Teunissen (van Boonstoppel Subsidie Advies). Producten zijn beoordeeld op innovativiteit, duurzaamheid in het productieproces en kansrijkheid in de markt.
Powered by AdResults