Puur NL spinazie: Het bijzondere verhaal van boerderij Bijzonderland
In Nijeveen, niet ver van het strakke, jonge polderland van de Noordoostpolder, bevindt zich de mini-leefgemeenschap van de familie van der Woerdt. Jarenlang werd hier veen afgeplagd en zo ontstond een prachtig waterrijk gebied waar Bijzonderland middenin staat.
Deze spinazie komt van boerderij Bijzonderland in Nijeveen, een oud veendorp in Drenthe. De teeltgrond ligt midden tussen de natuurgebieden Weerribben en Holtingerveld. Met deze spinazie ben je verzekerd van het beste uit Nederland, voor jezelf, de teler en de natuur. Daan van der Woerdt vertelt je graag meer over hun bijzondere boerderij, die ontstond vanuit een leefgemeenschap.
Creëren van werkplekken
Bijzonderland is met recht een bijzondere boerderij. Boer Daan en zijn vrouw Katinka wonen hier sinds 2005 niet alleen met hun 4 dochters, maar ook met de familie van boer Wim. Behalve het runnen van de boerderij, koken en eten de gezinnen ook gezamenlijk. Bijzonderland is in 1981 opgericht door de leefgemeenschap B’ulah-hoeve in Steenwijk waar toen zo’n 80 mensen woonden. Met de aankoop van het tuinbouwbedrijf werden werkplekken gecreëerd met de gedachte: werken met je handen in de grond maakt gezond. Omdat op de B’ulah-hoeve elk mens bijzonder is, was de naam Bijzonderland snel gekozen.
Liefde voor elkaar en het land
Zowel de ouders van Daan als die van Katinka waren betrokken bij de oprichting van de B’ulah-hoeve, Daan: “Zo is de liefde en passie voor dit stuk land en elkaar ontstaan. Wij kunnen ons geen leven zonder elkaar voorstellen. Ik wilde hier later wonen, dus koos ik voor een opleiding biodynamische landbouw aan de Warmonderhof. Daarna werkte ik eerst 10 jaar als plantenkweker aan de ontwikkeling en opkweek van biologische groenteplanten. Daar leerde ik dat een optimale start van de plant essentieel is voor de oogst. In 2005 kwam er een plek vrij op Bijzonderland, waar al sinds 1989 biologisch werd gewerkt. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen ging namelijk zo tegen het gevoel van de leefgemeenschap in, dat toen al besloten werd om om te schakelen naar biologisch.''
Kringlooplandbouw zonder bestrijdingsmiddelen
Toen Bijzonderland in 2017 zelfstandig werd, kon Daan medevennoot worden: “Biologisch houdt voor ons in dat we geen enkel bestrijdingsmiddel toepassen, ook niet de biologisch toegestane middelen. We menen dat die niet ten goede komen aan de biodiversiteit. Verder werken we zo goed mogelijk naar een kringlooplandbouw. Voor onze 5 hectare tuinbouwgrond gebruiken we stalmest van de pinken (jonge koeien) die we voor een biologische boer in de buurt grootbrengen. Deze pinken weiden ’s zomers op een stuk natuurgebied dat we beheren en het gras dat we maaien gaat weer naar die boer. We telen voornamelijk bladgroente waarbij we aan vruchtwisseling doen. Een licht gestookte kas van 1500 m2 zorgt dat we het groeiseizoen eerder kunnen beginnen en ook langer kunnen doorgaan, maar we stoken alleen als het nodig is om de kas vorstvrij te houden.”
Kwaliteit zit van binnen
Zeker bij groente wordt het voor de consument steeds lastiger om het onderscheid tussen gangbaar en biologisch te zien. Volgens Daan zijn er wel duidelijke verschillen maar die zie je als consument vaak niet. “Bij biologisch telen staat de groente altijd met de wortels in de grond, wordt met natuurlijke meststoffen gevoed en wordt de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk in stand gehouden. Dit geeft een evenwichtigere groei. Koop je onze spinazie dan krijg je dus een betere kwaliteit. Wij accepteren dat de groente daardoor best wel eens een schoonheidsfoutje heeft. Ekoplaza hanteert de regel om met elkaar een goed product neer te zetten. Wij weten van tevoren hoeveel spinazie Ekoplaza af wil nemen. Dat geeft ons de zekerheid van een goede prijs, Ekoplaza krijgt de beste kwaliteit in de winkel en als klant eet jij zo eerlijke, vitale voeding.”
Ons uitgangspunt op Bijzonderland is respect voor mens, dier, plant en landschap. Want zonder de natuur is er geen eten, dat staat vast.
Vers van het land naar de winkel
Ook de wilde spinazie die Daan voor ons teelt blijkt bijzonder: “Die heeft meer smaak en structuur. We zetten het als plantje in de volle grond, dat is een groot verschil met de kleinbladige spinazie die wordt ingezaaid. Dit geeft ons voorsprong op het voorkomen van onkruid, dat we niet bestrijden maar wegschoffelen. Als we vanaf 20 maart wekelijks planten, kunnen we vanaf 1 mei ook wekelijks oogsten. Om de spinazie langer vers te houden, snijden we die in polletjes van de plant af. Thuis hoef je alleen nog maar de onderkant eraf te snijden. Het is belangrijk om op de dag van de bestelling bij zonsopkomst te oogsten en voor tien uur klaar te zijn. Zo blijft de spinazie knapperig en fris. Na een regendouche gaat de spinazie direct de koelcel in. Als de gekoelde vrachtwagen van Ekoplaza de spinazie ’s middags ophaalt, is deze nog lekker vers.”
De natuur als bed & breakfast
Er is meer werk op Bijzonderland dan het telen van groente: “Willen wij het beste uit de natuur halen, dan moeten we ook goed voor die natuur zorgen. We beheren natuurland, beschermen vogelnesten op het land en plaatsen nestkasten voor o.a. de kerkuil. Dankzij de torenvalken die we aantrekken blijven de spreeuwen weg bij de kleine fruitboomgaard. We onderhouden een bloementuin om insecten, zoals hommels en bijen, naar onze tuin te trekken en hebben een insectenhotel om hun overlevingskans te vergroten. De houtwal langs de kas is een bed & breakfast voor diverse vogels en kleine dieren, zoals egels. Die eten graag slakken en dat komt ons prima uit. Zo werken we samen met de natuur, want zonder natuur is er geen eten. Dat staat vast.”
Powered by AdResults