Plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen en het wordt ook steeds vaker in een negatief verband gebracht met onze gezondheid. In de supermarkt is het gebruik van verpakkingen soms onvermijdelijk omdat deze belangrijke functies vervullen. Maar plastic verpakkingen zijn slechts een korte periode nuttig, terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde. Daarom willen wij het gebruik van plastic zoveel mogelijk terugdringen. Als het gaat om onze verpakkingskeuzes houden we rekening met het gemak voor de klant, duurzaamheid, maar ook bijvoorbeeld voedselverspilling.
VIJF TIPS OM MINDER PLASTIC TE GEBRUIKEN
1. Stop een opvouwbaar boodschappentasje in je tas en gebruik herbruikbare groente- en fruittasjes.
2. Neem een eigen (BPA-vrije) herbruikbare waterfles mee, deze kun je tegenwoordig op verschillende plekken vullen.
3. Kies voor verzorgingsproducten zonder nanoplastics. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze niet filteren, waardoor het via jouw doucheputje in de zee beland.
4. Vervang het plastic in de keuken door Foodhuggers en Bee’s wraps.
5. Zeg nee tegen plastic rietjes en kies voor een alternatief! Hou jij van een coffee to go? Neem dan je eigen koffiebeker mee.
AARDAPPELEN, GROENTEN EN FRUIT AFDELING
Onverpakte groenten kun je eenvoudig bewaren in katoenen zakjes en tasjes. De gesneden groenten zijn zo veel mogelijk verpakt in composteerbare materialen. Daarnaast zijn we druk bezig met een alternatief voor de plastic bakjes waarin kwetsbare groenten en fruit zoals champignons of frambozen worden verpakt.
Wist je dat... sommige reguliere supermarkten zijn gestart met het brandmerken van het groenten en fruit? Dit doen ze zodat ze minder stickers hoeven te gebruiken. Een goede ontwikkeling om verpakkingsmateriaal te beperken! Het brandmerken van ons groenten en fruit is niet nodig, omdat wij onze producten niet hoeven te onderscheiden tussen bio en niet bio. Daarom kunnen wij veel van deze groenten al onverpakt aanbieden.
EKOPLAZA'S ALTERNATIEVEN VOOR PLASTIC
Er zijn vele alternatieven voor plastic en er komen er nog meer bij. Denk daarbij de bekende materialen als glas, wat oneindig recyclebaar is. Naast glas gebruiken we ook metalen, papier en composteerbaar biomateriaal.
Hoe werkt dat precies? Dit biomateriaal is opgebouwd uit verschillende lagen. Elke laag heeft een eigen functie en is gemaakt van composteerbaar materiaal, zoals houtvezel of melkzuur uit rietsuiker. Ons composteerbaar materiaal wordt gemaakt van allerlei verschillende materialen; dat zie je én dat hoor je ook. Het materiaal mag bij het gft-afval en is binnen 12 weken volledig gecomposteerd. Heb je geen gft-bak? Dan mag de verpakking gewoon bij het restafval.
PLASTICVRIJE BROODZAK
In 2017 introduceerden we de eerste thuis composteerbare broodzak van Nederland. Helaas was dit geen succes. De beoogde kwaliteit heeft de producent nooit behaald, met veel klachten tot gevolg. Na regen komt zonneschijn. Zo ook voor de broodzakken! Samen met de producenten waar we al langdurig mee samenwerken hebben we gekeken naar de mogelijkheden. Dat heeft geleid tot een bijzondere zak! Een plasticvrije combinatie van FSC papier en composteerbare folie.
De zak is uitvoerig getest en scoort goed op stevigheid en scheuren, op versheid van het brood én hij is diepvriesbestendig.
'ZEROPLASTIC INSIDE' LICHAAMSVERZORGINGSSCHAP
Minuscule stukjes plastic zitten in onze voedselketen, in ons drinkwater en het zwerft door de lucht. Veroorzakers zijn onder meer plastic zwerfafval én nanoplastics in verzorgingsproducten. De onzichtbare kleine stukjes plastic lekken door je huid heen naar je bloedbaan. In duizenden verzorgingsproducten zitten verschillende soorten nanoplastics, zelfs in tandpasta! Wij willen dat je bij Ekoplaza onbezorgd kunt shoppen. Daarom hebben we een 'zeroplastic' lichaamsverzorgingsschap. Je kunt dit herkennen aan het 'Zero Plastics Inside' keurmerk van de Plastic Soup Foundation.
EKOPLAZA 100% BPA-VRIJ ASSORTIMENT
Wist je dat onze levensmiddelen ook BPA-vrij zijn? BPA is een chemische stof die veel wordt gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel, om het plastic meer elastisch te maken. Verschillende onderzoeken en media brengen BPA in verband met hormoonverstoring en schade aan ogen, huid of luchtwegen. Daarom wordt de inname van grote hoeveelheden gezien als een gevaar voor de gezondheid. Sinds begin 2018 kunnen we met trots zeggen dat we een 100% BPA-vrij assortiment hebben.
Powered by AdResults