Tegen welke prijs eet jij jouw asperge?
Yes, een nieuw aspergeseizoen! En daar worden veel mensen blij van, waaronder wij. Het bekende aspergesteken vindt jaarlijks plaats van april tot en met juni. Het verschil tussen de witte en groene asperges is natuurlijk de kleur. De witte asperge is wit omdat deze soort in het donker (in de grond) groeit en de groene soort in het licht (boven de grond). Qua smaak zijn de groene asperges wat zoeter en pittiger dan het witte broertje. Omdat de witte asperges maar korte tijd in het jaar te verkrijgen zijn, wil je ze natuurlijk zo lekker mogelijk bewaren. Om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen, kun je ze het best bewaren onder een natte doek, in de koelkast.
Biologisch of gangbaar?
Zeer lage gangbare aspergeprijzen maakten het moeilijk om de biologisch geteelde asperges tegen de juiste prijs af te zetten. Kies jij voor goedkope asperges waaronder het milieu, de biodiversiteit en de bodem te lijden hebben? Of kies je voor de true price? Daarmee ondersteun je onze telers, zodat zij ook de komende jaren op vruchtbare aarde asperges kunnen telen voor jou.
Bemesting
Niet na een oogst van zo’n 10 ton asperges o.a. 80 kg kunstmest gebruiken voor wederom een megaopbrengst het volgende jaar.
Maar zo’n 7 ton die groeit in natuurlijk verzorgde, mineraalrijke grond met na de oogst heel soms wat vaste biologische stalmest om de wortelstok voeding te geven voor het volgende jaar.
Teelt
Geen kwantitatieve monoteelt. Dit geeft druk op mens, grond en plant en werkt ongedierte en schimmels in de hand. Voor een zekere oogst zijn hulpmiddelen bij de teelt nodig.
Wel rotatie van gewassen, dus minder financiële druk. Aspergeplant ruim geplant met meer luchtcirculatie in vruchtbare grond geeft minder ziekte.
Juiste prijs
Geen goedkopere asperges dankzij kunstmestinfuus en bestrijdingsmiddelen bij de teelt.
Maar asperges geteeld door mensenhanden in het rustige ritme van de natuur.
Eerste groei
Geen verwarmingsslangen in de rug om zo vroeg mogelijk asperges te kunnen steken.
Maar handmatig metalen draden met folie plaatsen, zodat de zon in de ruggen komt en de asperge op ‘zonne-energie’ groeit.
Asperges zijn van oudsher een gewas van de zandgrond. Doordat de grond losser is, kunnen ze mooi recht groeien. Het doek over de aspergerug (het 'heuveltje' waar de asperges in staan) zorgt voor extra warmte en beschermt tegen de zon. Na de oogst worden de asperges 24 uur gekoeld in water waardoor ze langer wit blijven. Daarna worden ze gewassen, gesorteerd en verpakt! Onze aspergeteler Erik vertelt meer over zijn manier van telen.
Erik Verhoeven - witte asperges
‘Gezond van grond tot mond!’ Dat is de slogan van onze aspergeteler Erik Verhoeven, wie al ruim 40 jaar asperges teelt. Hij is de derde telersgeneratie met een enorme passie voor het telen van asperges. Zijn visie is dat hij in feite mensen te eten geeft: “Ik voel mij verantwoordelijk voor die voeding. Onze natuurlijk gegroeide asperges komen uit gezonde grond om smaakvol te verdwijnen in jouw mond.”
Erik verzorgt zijn aspergeplanten op natuurlijke wijze en zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor bouwen de planten een goed afweersysteem op en zijn ze beter bestand tegen schimmels en ziekten. Afgelopen jaar was dankzij het warme lenteweer een topjaar voor de asperge.
Asperges lekker klaarmaken?
Wij zijn dol op asperges en kijken ieder jaar weer uit naar het aspergeseizoen. De asperge is een smakelijke groente bij de maaltijd, bijvoorbeeld met het klassieke gekookte ei en ham, maar smaakt natuurlijk ook heerlijk in de soep. Weet je niet zo goed hoe je asperges op een originele manier moet klaarmaken? We hebben een aantal heerlijke recepten voor je bedacht waarin de witte (en groene asperges) goed tot zijn recht komen.
De perfecte bier en spijscombinatie!
Op zoek naar lekker aspergebier? Het wit biertje van Mongozo combineert dankzij het gebruik van boekweit zachte smaken met een lichtzoete bitterheid en vormt zo de perfecte combinatie bij een klassiek aspergegerecht. Jaren is gewerkt aan de receptuur. En niet zonder resultaat, want vorig jaar won Mongozo eveneens de gouden medaille tijdens de prestigieuze Wold Beer Awards in Londen.
Ook mooi meegenomen: Buckwheat White is wereldwijd het eerste biologische, glutenvrije en Fairtrade gecertificeerde witbier op basis van boekweit.
Asperge weetjes
Powered by AdResults