Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Met de opkomst van moderne medicijnen in de westerse wereld is deze verbinding grotendeels kwijtgeraakt. Tegenwoordig is er door een groeiende groep mensen interesse in de connectie tussen gezondheid, voeding en het immuunsysteem. Vorig jaar startte Nature & More de campagne Dr. Goodfood, waar wij onze Ekoplaza winkels bij aan hebben gesloten. Ook dit jaar wil Dr. Goodfood consumenten helpen om hun gezondheid te verbeteren met bijzondere recepten en deskundig advies!
Eet jezelf gezond samen met Dr. Goodfood
Anna Kruyswijk - Dr. Goodfood: “Geef mij een goede reden om de gezondheid níet met groente en fruit te ondersteunen. Bij voorkeur biologisch, want pesticiden tasten onder andere het microbioom in je darmen aan.” Anna heeft 30 jaar een praktijk als arts gehad. Sinds 2008 behandelt ze geen patiënten meer, maar richt ze zich vanuit haar organisatie ‘Jouw Voeding’ uitsluitend op het geven van cursussen en onderwijs over voeding en gezondheid.
Anna: “Toen ik geneeskunde studeerde, heb ik welgeteld één dagdeel (!) voeding gehad. Daarna is het zelfs helemaal uit de studie gehaald. Men was van mening dat voeding niets te maken had met gezondheid of ziekte. Voor mij is de eenheid tussen de natuur en de mens, en tussen lichaam en geest altijd vanzelfsprekend geweest. In alles wat ik doe en deed, verbind ik deze aspecten. Tijdens mijn werk als integraal arts (zowel regulier als natuurgeneeskunde) heb ik geen enkele patiënt zonder voedingsadvies de deur uit laten gaan. Mijn collega’s vonden dat onzin en als mijn patiënten zich er beter door voelden, was dat volgens hen toeval. Er was immers geen bewijs voor.”
Het gaat om wat er wel in zit
“Het baart me enorm veel zorgen als ik zie wat er in de reguliere supermarkten ligt: puur materie dat je zo naar binnen schuift. Het voedt niet, in de zin dat je daar je welzijn en gezondheid mee kunt verbeteren.
Eet jezelf gezond samen met Dr. Goodfood
Als mensen mij vragen waarom ik voor gezonde, biologische voeding kies, zeg ik altijd: om wat er niet in zit en om wat er wel in zit. Geen gentech, resten van antibiotica, hormonen en chemisch-synthetische pesticiden. En wel heel veel voedingsstoffen, vooral fytonutriënten; ontzettend belangrijke stoffen die alleen in planten zitten en die afnemen als planten met pesticiden worden bespoten. Deze hulpstoffen beschermen je lichaam tegen ziekten omdat ze als antioxidant schadelijke deeltjes in je lichaam kunnen neutraliseren en je immuunsysteem ondersteunen.”
Voeding die bij je past
“Er komen steeds meer publicaties die gunstige verschillen tussen biologische en niet-bio voeding laten zien. Ook al vindt men dit geen ‘hard bewijs’. Voor het onderhouden en verbeteren van je gezondheid kan zelfs een kleuter begrijpen dat biologisch voedsel gezonder is dan geknutseld voedsel. Het gaat er om meer mensen hiervan bewust te maken. Daarbij is het heel belangrijk dat je vooral veel plantaardig voedsel eet, zoals groente, fruit, kruiden, noten en zaden, peulvruchten, granen, en paddenstoelen.
Je hoeft niet per se veganist te worden. Binnen de regels van gezonde voeding kun je kijken waar jouw lichaam verder behoefte aan heeft. Met deze ‘personalised nutrition’ had men in de oude geneeskunde al heel veel ervaring. Gezonde voeding die bij je past. Daar gaat het over. Dat is de wetenschap nu ook aan het ontdekken.”
DR. GOODFOOD selection
Wist je dat je met verschillende producten in je groentela een medicijnkastje kunt maken? Dr. Goodfood heeft verschillende geneeskrachtige producten geselecteerd met bijpassende 'Foodfix' recepten. Binnenkort worden er weer verschillende Dr. Goodfood spreekuren gehouden in onze Ekoplaza filialen. Heb je interesse? Hou dan onze website in de gaten!
Ananas
De ananas is rijk aan het enzym bromelaine. Enzymen worden door het lichaam gebruikt om ontstekingen tegen te gaan. Ananas kan helpen om ontstekingen zoals bijholteontsteking te genezen, maar ook peesirritatie bij sporters.
Kurkuma
De gunstige effecten variëren van antioxidatieve effecten, het remmen van ontstekingen, het verminderen van pijn, verbeteren van de leverontgifting, het tegengaan van leververvetting en het voorkomen van kanker, tot het verbeteren van depressies, diabetes en hart- en vaatproblemen.
Knoflook
Bevat een groot aantal zwavelhoudende fytonutriënten zoals allicine en thiosulfinaten, die het immuunsysteem ondersteunen en zo zelfs enkele bacteriële infecties kunnen tegengaan. Daarnaast is knoflook al langer bekend om haar bloeddrukverlagende eigenschappen en haat gunstige werking op de complicaties van diabetes type2.
Paprika
Paprika met haar rijke kleurschakeringen is rijk aan carotenoïden, vitamine C en kalium, en behoort tot de familie van de pepers. De rode variant bevat 2 x zoveel vitamine C als de groene. Carotenoïden behoren tot de antioxidanten en zijn met name bekend om hun gunstige effecten bij oogziekten; maar ook hart- en vaatziekten worden gunstig beïnvloed door deze fytonutriënten.
Zoete aardappel
De zoete aardappel bevat koolhydraten die bijzonder zijn omdat ze de darmmicroben verzorgen en in evenwicht houden, en invloed hebben op het metabolisme (de stofwisseling). Ook bevatten ze tal van phytonutriënten zoals fenolzuren en carotenoïden. De gezondheidseffecten van zoete aardappel zijn zeer divers: leverbeschermend, antioxidatief, overgewicht verlagend, preventie van diabetes en ouderdomsziekten.
Bieten
Bieten hebben een bloedvat verwijdend effect. Tevens bevat de biet fytonutriënten (betalainen) die antioxidatief en ontstekingsremmend werken. Vandaar dat sporters er ook graag gebruik van maken.
Blauwe bessen
Blauwe bessen zijn toppers als het gaat om gezondheid. Ze zitten stampvol fenolen en hebben een zeer groot antioxidatief vermogen. Blauwe bessen kunnen eraan bijdragen om kanker en diabetes te voorkomen en gaan ontstekingen tegen.
Avocado
De avocado bevat een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, en heeft daarmee een gunstig effect op de cholesterolwaarden in het bloed en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
Gember
Gingerol is het bekende fytonutriënt uit gember, en is een antioxidant. Gember wordt van oudsher gebruikt tegen (zwangerschaps)misselijkheid, blijkt te helpen bij maagklachten, ontsteking en migraine, en voorkomt diabetische complicaties.
Komkommer
De komkommer bestaat voor 95% uit water, en zorgt daarmee voor vochttoevoer, en koelte in de zomer. Een schijfje komkommer op de dichte ogen vermindert rimpelvorming. De komkommer bevat een aantal fytonutriënten. Dit zijn bio-actieve stoffen die uitsluitend in plantaardig voedsel voorkomen, en specifieke gezondheidseffecten hebben. In het geval van de komkommer zijn dit verschillende soorten flavonolen en lignanen, die behulpzaam kunnen zijn
om ontsteking tegen te gaan en als antioxidant schadelijke vrije radicalen weg te vangen.
Granaatappel
Granaatappel is een goede bron van polyfenolen en andere antioxidanten en kan daardoor een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van de bloedvaten. Granaatappel (en zijn –sap) werken ontstekingsremmend.
Powered by AdResults