Onze 100% biologische huisbakkers zijn al jarenlang Bakkerij Verbeek en Bakkerij van der Westen. Deze bakkersfamilies kennen als geen ander de meerwaarde van volwaardig ambachtelijk gebakken brood: graan direct van de boer, meel zonder toevoegingen die de houdbaarheid moeten verlengen en geen toegevoegde suikers om de smeuïgheid van het brood te vergroten. De beste kwaliteit brood (en banket!) komt van natuurlijke ingrediënten en een ambachtelijke werkwijze.
Let op! Wij leveren het brood van onze bakkers het liefst zo vers mogelijk. Dat maakt dat de mogelijkheden tot het online bestellen van brood van Bakkerij Verbeek en Bakkerij van der Westen beperkt zijn. Wij kunnen namelijk (nog) niet garanderen dat wanneer jij online brood bestelt, het zo vers wordt bezorgd als dat wij graag zouden willen. Daarom kun je alleen brood bestellen, als je jouw bestelling afhaalt in een Ekoplaza filiaal die het betreffende brood in de winkel heeft. Het winkelpersoneel voegt het brood toe aan jouw bestelling, zodat we zeker weten dat het ultravers is! Kies je voor thuisbezorgd, haal je af bij een afhaalpunt of bij een Ekoplaza die dit brood niet in het assortiment heeft? Dan kun je alleen kiezen voor Vanmenno brood. Zeker zo lekker, maar vriesvers geleverd.
Biologische bakkerij Verbeek
In tegenstelling tot grote industriële bakkerijen die supermarkten beleveren, werkt Verbeek niet met operators die prefab broodmixen doseren, maar uitsluitend met opgeleide bakkers die letterlijk met hun handen in het deeg zitten. Die werkwijze is intensiever dan wanneer een bakkerij grootschalig en geautomatiseerd werkt. Bij Verbeek maakt de combinatie van biologische kernwaardes en ambacht het verschil met het brood dat je in de gewone supermarkt vindt. Voor een prachtige korst en een vol aroma bakt Verbeek als één van de weinige bakkerijen hun vloerbroden daadwerkelijk op een stenen vloer in een traditionele vloeroven. En ze bakken hun speltbrood al dertig jaar op basis van 100% spelt. De basis van hun prachtige desembroden met ongeëvenaarde zachte desemsmaak vormt hun eigen, al bijna veertig jaar oude, desemcultuur. Slow food is tegenwoordig een hype, maar voor Bakkerij Verbeek is dit al dertig jaar hun signatuur: door buitengewoon lange rijpingsprocessen krijgen hun broden een intense smaak en mooie structuur.
Biologische bakkerij Van der Westen
Als pionier in bio en met drie generaties kennis verkoopt de bakkersfamilie van biologische bakkerij Van der Westen geen gebakken lucht, maar brood met meerwaarde. Bakker Ad van der Westen: 'Met natuurlijke ingrediënten, op ambachtelijke wijze bereid, waarbij biologisch en biodynamisch de basis zijn, bakken wij brood met de beste kwaliteit. Om kwaliteit op te bouwen en transparant te zijn, kiezen we voor duurzame relaties met betrouwbare biologische grondstofleveranciers. Zo werken we al vele jaren nauw samen met de Hermanusmolen, waar ze ons biologisch en biodynamisch graan op molenstenen malen en die letterlijk bij ons om de hoek zit. Ons biodynamisch graan komt van een viertal Nederlandse biodynamisch boeren. Zo kunnen wij precies aangeven waar wat vandaan komt en hoe het product dat jij in de winkel koopt tot stand is gekomen.' En ze bekommeren zich niet alleen om het bakken van het lekkerste brood, ze focussen zich steeds vaker op meer dan alleen brood: 'Onze glutenvrije en vegan snacks, banket en crackers komen van onze bakkerijen in Gilze en Waspik. Brood en aanverwante bakkerijproducten maken is onze passie. Ook voor iedereen die glutenvrij of veganistisch eet.'
Gist of desem?
Bij gistbrood gebruiken we gist. Gistcellen zetten zetmeel om in suiker. Hierdoor komt koolzuurgas vrij dat zich vervolgens door het deeg verspreidt. Dit geeft het brood een luchtige structuur en geeft een lichte neutrale smaak.
Desembrood rijst met desem in plaats van met gist. Desem is zuur geworden deeg en wordt volgens een natuurlijk gistingsproces met water en meel gemaakt. Het rijst heel langzaam, een natuurlijk gistingsproces heeft namelijk meer tijd nodig. Hierdoor ontstaat er een voller brood met een karakteristieke lichtzure smaak.
Tarwe of spelt?
Als basis wordt voornamelijk tarwe of spelt gebruikt. Tarwe is uitermate geschikt als basis voor brood omdat tijdens het bakken de gassen goed worden vastgehouden.
Een alternatief voor tarwe is spelt. Dit oergraan heeft een heel eigen karakter. De gluten in spelt zijn van een andere samenstelling waardoor deze gemakkelijker te verteren zijn. Anders dan tarwe is dit graan niet veredeld en heeft zo zijn oorspronkelijke kwaliteit behouden.
Powered by AdResults