Bij Ekoplaza hebben we wel 100 verschillende soorten kaas. Jonge kaas en oude kaas. Nederlandse boerenkaas en Franse specialiteiten kaas. Traditioneel of vegetarisch gestremd. Schapenkaas en geitenkaas. En voor de liefhebbers: meer dan 20 verschillende soorten vegan kaas. Stuk voor stuk van biologische of biodynamische kwaliteit. Dat is lekker op een plankje of op je broodje tijdens de lunch. We laten je genieten van uiteenlopende smaken en leren je waar de kazen vandaan komen.
Verse kaas
Verse kaas wordt ook wel witte kaas genoemd. Een smeuïge kaas, nauwelijks gerijpt en met een milde smaak. Denk aan mascarpone, ricotta, feta, cottage cheese of mozzarella. Onze mascarpone is afkomstig uit Lombardije. Het is een typisch Italiaans product, dat erg bekend is als toevoeging aan een traditionele italiaanse tiramisu. Maar met mascarpone kan je nog veel meer kanten op! Voeg bijvoorbeeld eens toe aan een lasagne of risotto, voor een extra romig gerecht.
Witte korstkaas
De witte korstkazen staan ook wel bekend als witschimmelkazen. Je kunt ze herkennen aan de witte, donzige kaaskorst van penseelschimmel. Bekende korstkazen zijn brie en camembert. En laten we nu net hele smakelijke varianten in ons assortiment hebben! De brie de Saone is net als zijn broertje de brie Rouge met een gewassen korst, een vol romige biologische brie met een smedig zuivel en een zachte, heel verfijnde smaak. Ze worden gemaakt door de kaasmakers van Paturage Comtois, zij zijn gevestigd in de vallei van de rivier de Saone. Daar maken zij met hun coöperatie een assortiment van heerlijke kazen.
Genoemd naar het plaatsje Camembert waar Marie Harel, volgens de legende, van een priester het recept kreeg om deze kaas te maken. Het is naast de brie de bekendste witschimmel die ongepasteuriseerd geproduceerd wordt. De Vallée Verte Camembert is van gepasteuriseerde melk, mild van smaak met een vleugje champignon.
Gewassen korstkaas
Relatief zachte en vochtige kazen, welke ook wel roodbacteriekazen worden genoemd. De korst ontstaat tijdens de rijping doordat de buitenkant wordt bezaaid met een bacterie. De 'gewassen' korst krijgen door de inwerking van alcohol of zout een sterk aroma. Deze korst kun je gewoon mee opeten! Zoals bij de gewassen korstkaas Morbier van Arnaud. Met zijn natuurlijk roze zachte zuivel en zijn beroemde zwarte streep die kleur geeft aan kaasschotels, is Morbier AOP van affineur Arnaud een heel bijzondere kaas. Van het Massif Jurassien komt de melk die rijk is aan kruidige aroma's en de kaas zijn typische smaak van room, toast en fruit geeft. Een genot voor het oog en de smaakpapillen.
Blauwaderkaas
Een type kaas met een blauwe schimmel als opvallendste kenmerk. Voor veel kaasliefhebbers een hoogtepunt van de kaasplank, maar ook zeker voor in hartige gerechten. Zoals de blauwschimmelkaas Roquefort. De basis voor de Roquefort is rauwe schapenmelk verkregen van het schapenras Lacaune. De schimmel is de Penicillum Roqueforti die tot op de dag van vandaag gekweekt wordt op speciaal daarvoor gebakken broden. De rijping vindt nog steeds en alleen plaats in de grotten van Roquefort-sur-Soulzon. En de smaak is geweldig, fris, boterig en prettig pikant.
Harde en halfharde kaas
Vaak gaat het om lang gerijpte kazen die soms wel 4 jaar wordt gerijpt. Na het rijpen zijn de kazen droog en kruimelen snel, maar hebben daarmee ook een eigen karakter gekregen. Als je Spanje zegt dan zeg je tapas, patatas, chorizo, calamares, olijven, amandelen, anjovis, aioli en natuurlijk Manchego. La Mancha, in centraal Spanje, is de bakermat van deze schapenkaas. Stevig van structuur doch niet droog, de smaak heeft een prettig zuurtje en een licht pikante nasmaak.
Powered by AdResults