Wanneer je voor onze Ekoplaza koffie kiest met het fairtradekeurmerk, dan help je de koffieboeren in hun ontwikkeling en geef je jouw koffie een nóg betere smaak. Voor de smaak van koffie is de herkomst, kwaliteit, het brandproces en de maling van de boon belangrijk. Daarnaast heeft de manier van zetten veel invloed op de smaak. Wij vertellen je álles over onze Ekoplaza koffie!
Beste uit de test!🏆
Het consumentenpanel van de Consumentenbond nam 18 merken koffiepads onder de loep. 'Eindelijk een goeie bak' was de reactie van het panel. En wel bij de Regular pads van het Ekoplaza huismerk. De koffie krijgt het hoogste smaakcijfer en heeft het predicaat 'Beste uit de Test' gekregen. Consumentengids juli/augustus 2019: "Dit was de lekkerste van het rijtje, aldus een proever. En inderdaad: hij is niet te zuur, niet te bitter en de schuimlaag is precies dik genoeg. Tel daarbij op een 10 voor eerlijke handel en het bio-keurmerk en je hebt een terechte Beste uit de Test."
Je koffie is lekkerder met fairtrade koffiebonen
Wanneer je voor Ekoplaza koffie kiest met het fairtradekeurmerk, dan help je de koffieboeren in hun ontwikkeling en geef je jouw koffie een nóg betere smaak. De koffie is afkomstig van boeren die verenigd zijn in democratisch georganiseerde coöperaties. Dit biedt een aantal voordelen voor de fairtradekoffieboeren, waaronder een betere onderhandelingspositie. Daarnaast ontvangen de coöperaties een extra fairtradepremie, die door de koffieboeren collectief wordt geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in milieuprojecten, teeltverbetering, in de gemeenschap, maar ook persoonlijk voor de eigen onderneming en de toekomst van hun kinderen.
Voor de smaak van koffie is de herkomst, kwaliteit, het brandproces en de maling van de boon belangrijk. Daarnaast heeft de manier van zetten veel invloed op de smaak. De bonen in al onze Ekoplaza koffieproducten worden door Neuteboom Coffeeroasters gebrand, een bedrijf dat al in 1891 werd opgericht.
Goede koffie moet vers zijn
Aandacht voor het milieu staat bij Neuteboom hoog in het vaandel. Zo werkt de hele fabriek op groene stroom en is in het brandproces een energiebesparing bereikt van 40% door het hergebruik van de warme lucht die ontstaat tijdens het branden. De bonen branden ze volgens het ‘slowroast’ principe. Deze langzame brandmethode in authentieke trommelbranders kost iets meer tijd, maar de smaak en aroma komen zo het best tot hun recht. De keurmeesters maken een speciale melange van bonen die elkaar aanvullen om zo de beste smaakeigenschappen naar voren te brengen.
Goede koffie moet vers zijn. En van zuurstof wordt koffie oud. Daarom zit onze Ekoplaza koffie in een verpakking met aromaventiel. Door dit ventiel kan de koffie rustig uitademen (ontgassen), terwijl er geen zuurstof naar binnen komt. Zo behoud je de échte smaak van koffie. De verpakkingen zijn aluminiumvrij, dus ze kunnen gewoon bij het gescheiden plastic afval.
Ware koffiekunstenaars
Eigenlijk zijn de mensen die koffie branden, ware koffiekunstenaars. Zij weten namelijk de lekkerste smaken uit de bonen te halen. Koffiebrander Rob stelt de blends voor onze Ekoplaza-koffie samen, waarvoor bonen worden gebruikt die zowel biologisch als fairtrade zijn. Hij vertelt dat zeker de afkomst van de bonen heel belangrijk is. En met afkomst wordt niet alleen het land bedoeld waar de koffiebonen vandaan komen. Zo hebben de grond, het weer en ook de hoogte invloed op de smaak van de boon. Voor Ekoplaza worden onder andere bonen uit Zuid-Amerika gebruikt, die op 1600 meter hoogte groeien. Deze koffiebonen hebben een vollere smaak, met meer smaaktonen dan laag groeiende koffiebonen.
Met de hand geplukt
Wanneer ze klaar zijn voor de oogst, worden ze met de hand geplukt. Vervolgens halen we de koffiebonen naar Nederland, waar de bonen gebrand worden. Dit doen we om de kwaliteit van de boon te waarborgen. We kopen namelijk koffie die qua kwaliteit vrij hoog is. Er worden namelijk gewassen bonen gebruikt, die niet zoals reguliere koffiebonen gedroogd worden in de bes. Middels een fermentatieproces zorgen we er voor dat de bes eraf weekt, daarna droogt de boon aan de lucht. Dit zorgt voor de kwaliteit die wij zo graag zien (en drinken)!
Slowroast-methode
Nu start Rob met het échte kunstwerk: het branden van de bonen. Dit branden gebeurt via een slowroast-methode en een trommelbranden. Rob past het brandprofiel aan op de zetmethode van de boon en de blend die is gecreëerd. Bepaalde bonen werken bijvoorbeeld beter als espresso boon, of juist in combinatie met de romigheid van een cappuccino. Zo werkt zorgt deze dark roast voor de ultieme cappuccino met kofie-ervaring! Dit brandproces komt heel nauw: te snel gebrand? Dan ontwikkelen de aroma's zich niet goed. Te langzaam? Dan krijgen de bonen een vlakke smaak. Een kritisch klusje voor deze kunstenaars!
Waarom biologisch & Fairtrade?
Voor de verkoop van koffiebonen ontvangen Fairtrade koffieboeren een gegarandeerde minimumprijs en een Fairtrade premie. Dit draagt bij aan een betrouwbare bron van inkomsten, waardoor koffieboeren kunnen leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst. De boeren bepalen gezamenlijk waaraan zij de premie besteden. In de meeste gevallen wordt dit gebruikt voor verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. Voor arbeiders komt dit ten goede aan gemeenschapsprojecten, zoals het verbeteren van onderwijs en gezondheidszorg.
Deze garanties worden mooi aangevuld door de biologische richtlijnen voor een verbouwingswijze die gericht is op een milieu-, natuur- en diervriendelijke manier van produceren. Een krachtige keurmerkcombinatie dus!
Powered by AdResults