Denk jij bij Sinterklaas ook aan mandarijnen? Wij wel! De citrusbomen van onze mandarijnleverancier Biosybaris geven half oktober tot half april citrusvruchten. De meeste telers plukken de vruchten als deze nog niet helemaal rijp en dus nog zuur zijn. Bij Biosybaris wachten ze tot de suikers in de vrucht optimaal zijn. Dit betekent wel dat zijn citrusvruchten pas rond Sinterklaas bij Ekoplaza in de schappen liggen, maar dan heb je ook wel de lekkerste citrusvruchten qua smaak!
Onze Biosybaris clementines (pitloze mandarijnen) komen van het familiebedrijf Minisci. In het Zuid-Italiaanse Calabrië - beschouwd als beste gebied voor clementines - teelt, verpakt en verstuurt de familie de clementines die je bij ons in het schap ziet liggen. Deze staan bekend om hun smaak en niet zozeer om hun uiterlijk. De familie Minisci speelt een grote rol in hun leefgemeenschap.
Regionale ondersteuning dankzij coöperatie
De boomgaarden van de familie Minisci liggen rond het kleine dorp Cantinella di Corigliano. Grootvader Minisci richtte het bedrijf kort na de Tweede Wereldoorlog op. In 1987 neemt zoon Angelo het bedrijf over en vier jaar later besluit hij biologisch te gaan telen. Daarmee is de familie bio-pionier in de regio. Om de kleine biologische fruitboeren in de regio te ondersteunen, richtten ze de coöperatie Biosybaris op. Dankzij de coöperatie wordt in de Sibari Valley op een zo natuurlijk mogelijk manier geteeld, met aandacht voor het eeuwenoude landschap.
Bescherming van fragiele ecosystemen
Net als de boomgaard van de familie, liggen alle fruitboomgaarden van de coöperatie in de Sibari Valley.
Anita: “Voor de bio en biodynamische teelt heerst hier het perfecte klimaat. Dankzij de natuur hebben wij weinig last van ziekten en schimmels. De enorme composthoop die je bij ons op het bedrijf vindt, zorgt voor de bevruchting van het land. Wel zijn we soms genoodzaakt wat kopersulfiet te gebruiken om helemaal schimmelvrij te blijven. Maar dit staat in geen verhouding tot het grootschalig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de gangbare teelt. Omdat we helemaal kopersulfietvrij willen telen, zijn we in omschakeling naar puur biodynamisch, waar het gebruik hiervan verboden is. Onze ervaring is dat deze clementines nog beter smaken. Bovendien beschermen we via dit duurzame beheer de fragiele ecosystemen in Calabrië nog beter. Het vergt een enorme inspanning van ons als teler, vandaar dat het tijd kost om alle boeren hierin mee te nemen. Maar de geschiedenis laat zien dat het mogelijk is.”
Een mandarijn of clementine?
Een clementine is een pitloze variant van de mandarijn. De Algerijnse priester Clemente ontdekte deze in 1940. Vervolgens bracht hij het fruit naar Sibary Valley. Een 'normale' mandarijn heeft een andere smaak en bevat wel pitjes.
No Waste zit ook in het DNA van de familie Minisci. Te kleine clementines worden niet weggegooid maar voor zo’n 40 dagen te rusten gelegd. Vervolgens wordt het fruit in partjes gesneden en bedekt met donkere chocolade van 70% cacao. Het zoete contrast met de donkere chocolade is een ware delicatesse! Bijkomend voordeel is dat dit werk na de oogst, in de rustigere, koude periode gebeurt.
Powered by AdResults