Maria-Lichtmis, traditioneel geassocieerd met pannenkoeken bakken, vormt het ideale moment om met onze klassieke flensjes te experimenteren. We laten graag zien hoe je met verschillende meelsoorten en recepten heerlijke pannenkoeken bakt die bij iedereen in de smaak vallen.
Klassiek met een twist: pannenkoeken met kastanjemeel
Liefhebbers van een volle, nootachtige smaak proberen pannenkoeken van kastanjemeel. Dit glutenvrije meel biedt een heerlijk alternatief voor traditionele tarwebloem.
Ingrediënten:
-
200 g kastanjemeel
-
3 eieren
-
1 eetlepel rietsuiker
-
Snufje zout
-
500 ml melk
Recept:
-
Meng 200 g kastanjemeel met 3 eieren, 1 eetlepel rietsuiker en een snufje zout.
-
Voeg 500 ml melk toe in twee delen en roer goed om klontjes te voorkomen.
-
Laat het beslag 1 uur rusten in de koelkast.
-
Bak de pannenkoeken in een ingevette pan. Serveer met gezouten boterkaramel of hazelnootpasta.
Lichte en lactosevrije pannenkoeken: Tarwebloem en havermelk
Voor wie lactosevrij wil bakken, biedt dit recept een heerlijke, luchtige optie. Ideaal voor een licht ontbijt of een gezellige middag bakken.
Ingrediënten:
-
255 g tarwebloem
-
60 g rietsuiker
-
Snufje zout
-
3 eieren
-
400 ml havermelk
Recept:
-
Meng 255 g tarwebloem, 60 g rietsuiker en een snufje zout.
-
Voeg 3 eieren en 400 ml havermelk toe en klop tot een glad beslag.
-
Bak de pannenkoeken goudbruin in een voorgeoliede pan.
-
Tip: heerlijk met confituur, citroensap of bruine suiker.
Voor de fijnproevers: Rijstmeel en amandelmelk
Deze glutenvrije en lactosevrije pannenkoeken met rijstmeel hebben een zachte vanillesmaak. Perfect voor een bijzondere traktatie.
Ingrediënten:
-
150 g rijstmeel
-
340 ml amandelmelk
-
35 g maïszetmeel
-
1 eetlepel rietsuiker
-
Snufje zout
-
3 eieren
-
1 koffielepel gesmolten boter
Recept:
-
Meng 150 g rijstmeel, 35 g maïszetmeel, 1 eetlepel rietsuiker en een snufje zout.
-
Voeg 3 eieren, 1 koffielepel gesmolten boter en 340 ml amandelmelk toe en klop goed.
-
Laat het beslag 1 uur rusten in de koelkast.
-
Bak de pannenkoeken in een hete pan en serveer met bloemsuiker of slagroom.
Vegan pannenkoeken: Bloem en lijnzaad
Deze plantaardige pannenkoeken zijn licht, luchtig en perfect met ahornsiroop. Een heerlijke keuze voor veganisten.
Ingrediënten:
-
200 g bloem
-
14 g bakpoeder
-
25 g suiker
-
3 g zout
-
250 ml amandelmelk
-
10 g ciderazijn
-
10 g gemalen lijnzaad
-
40 g zonnebloemolie
-
125 ml water
Recept:
-
Meng 200 g bloem, 14 g bakpoeder, 25 g suiker en 3 g zout.
-
Klop apart 250 ml amandelmelk, 10 g ciderazijn en 10 g gemalen lijnzaad luchtig en voeg dit toe aan het droge mengsel.
-
Voeg 40 g zonnebloemolie en 125 ml water toe en roer tot een glad beslag.
-
Laat het beslag 10 minuten rusten en bak in een voorgeoliede pan.
Combineer ze met je favoriete toppings en maak er een feestelijke dag van.