Ben jij ook een zoetekauw? Of geniet je gewoon af en toe graag eens van een lekker stukje taart of cake? Dan kunnen we je hiermee zeker bekoren!
Soms blijft de inspiratie weg om zelf aan de slag te gaan en een eigen vegan dessert op tafel te toveren. Daar willen we vandaag verandering in brengen. Niet alleen met gemakkelijke recepten, maar daarbovenop één voor één smaakbommetjes.
Vegan Budino, een Italiaans zoet dessertje
Een origineel dessert dat veel gezonde vetten bevat. Laat je verrassen door de heerlijke smaakbommetjes. Gemakkelijk, snel en supergezond!
Ingrediënten / 4 personen
pure vegan chocolade |
110 g |
kokosolie |
20 g |
Amandeldrink |
120 g |
Amandel cuisine |
40 g |
Zachte dadels |
100 g |
Cacao |
30 g |
Johannesbroodpitmeel |
5 g |
Wijnsteenbakpoeder |
5 g |
Psylliumvezels |
5 g |
Amandelmeel |
30 g |
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de bakvormen in.
- Smelt de kokosolie en chocolade.
- Doe de gesmolten ingrediënten samen met de amandelmelk, amandelcrème en dadels in de blender en maal tot een glad beslag.
- Meng de cacao, amandelmeel, psyllium husk poeder, bakpoeder en johannesbroodpitmeel.
- Voeg het beslag toe en maak het deeg.
- Voeg eventueel water of amandelmelk toe wanneer het deeg te droog is.
- Verdeel het deeg over de bakvormen.
- Plaats de bakvormen in een laag water van 2 cm en bak in de oven gedurende 30 minuten.
- Laat nog 15-30 minuten rusten.
Vegan tulband
Veel smaken die elkaar perfect complimenteren. Het is niet alleen mooi voor het oog, maar daarbovenop ook heerlijk. Zelfs de kleinste zoetekauwtjes kunnen dit dessert zeker smaken.
Ingrediënten / 1 chocolade punttaart
Bloem |
320 g |
Aardbeien, in kwarten |
250 g |
Provamel oat original |
240 ml |
Kokosolie, op kamertemperatuur |
180 g |
Rietsuiker |
125 g |
Blauwe bessen |
100 g |
Vlierbloesemsiroop |
50 ml |
Appelazijn |
30 ml |
Gebroken lijnzaad |
16 g |
Bakpoeder |
1 el |
Vanille-extract |
1 tl |
Snuf zout |
|
Poedersuiker ter decoratie |
|
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de appelazijn bij de haverdrink en laat even staan. Mix het lijnzaad met 100 ml water en de vlierbloesemsiroop en laat dit ook even staan.
- Mix met een staafmixer de kokosolie samen met de suiker luchtig in een grote mengkom. Zet net zolang de staafmixer aan totdat de olie zacht wordt en een groot luchtig beslag is ontstaan. Voeg het vanille-extract en het lijnzaadpapje toe en mix nog een keer goed.
- Schep nu eerst de helft van de bloem en de helft van het haverdrinkmengsel door de kokos/suikermix heen. Schep vervolgens de rest van de haverdrink, bloem, zout en bakpoeder erdoorheen. Als het goed is heb je nu een redelijk stevig beslag.
- Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem. Tik overtollig bloem uit de vorm. Schep de helft van de aardbeien door het beslag en verdeel het beslag in de tulband.
- Bak de tulband 1 uur in het midden van de oven. Prik voorzichtig in het beslag om te zien of de cake gaar is. Zo niet, dan moet hij nog even. Om te voorkomen dat de cake aan de bovenkant te donker wordt, kun je tijdens het bakken na een uur een vel aluminiumfolie over de taart leggen. Als de prikker droog uit het beslag komt, is de tulband gaar. Haal het dan uit de oven en laat 'm helemaal afkoelen.
- Versier met de rest van de aardbeien en blauwe bessen en bestrooi met poedersuiker.
Vegan wafels
Wafels, de all-time favorite. Deze lekkere vegan wafels zijn onze troost tijdens koude dagen. Je kan de wafels altijd afwerken naar wens. Met wat bloemsuiker, verse aardbeien, alles kan en alles mag!
Ingrediënten
Personen 5 / Bereidingstijd 25 min
Bloem |
100 g |
Havermeel |
50 g |
Provamel Soja Alternatief voor Plattekaas |
300 g |
Rietsuiker |
6 el |
Zout |
1 snufje |
Kokosolie |
3 el |
Rijpe banaan |
1 stuk |
Eidooiervervanger |
1 theelepel |
Bakpoeder |
2 theelepels |
Vanille-extract |
1 theelepel |
BEREIDING
- Doe het havermeel in een blender of keukenmachine en mix tot een fijn meel.
- Neem een grote kom en voeg de bloem, het havermeel, het zout, het bakpoeder en de suiker toe. Meng alles goed.
- Neem een klein kommetje en voeg 2 eetlepels water en 1 theelepel eidooiervervanger toe en meng goed. Zet het aan de kant.
- Verwarm de kokosolie in de microgolfoven voor 10 tot 20 seconden.
- Pel en prak de banaan met een vork.
- Doe de banaan en het Provamel Soja Alternatief voor Plattekaas in de grote kom met de bloem. Meng alles goed.
- Voeg de kokosolie, het vanille-extract en de eidooiervervanger toe en meng goed.
- Smeer uw wafelijzer in met kokosolie voor heerlijk krokante wafels. Eet smakelijk
Ontdek nog meer lekkere vegan recepten op Origin'O:
https://www.origino.be/nl/recepten/desserts/vegan-wafels/
Serveer met een kopje thee of koffie en genieten maar!
En tot slot, deel jouw creatie via Instagram met de hashtag #ekoplaza of tag ons op facebook. Wij kijken ernaar uit!