Neuzen worden te snel opgehaald als de woorden ‘gezond’ en ‘barbecue’ elkaar opvolgen. Alsof we via het vuur veranderen in vraatzuchtige carnivoren die alles wat ze vastgrijpen moeten verorberen. Het kan nochtans ook anders. Beter. Gezonder. Lekkerder.
Jazeker, dat laatste ook. Lees vooral verder en gun jezelf een verrassende barbecue. Heel veel aanpassingen vergt het niet.
Wild van groenten
Verrassend veel groenten lenen zich voor een gezonde barbecue. Dat we ‘vuur’ nog vaak met ‘vlees’ associëren, is wellicht een automatische oerreflex die een beetje achterhaald is. Courgette, paprika, aardappelen, mais, aubergine, champignons, bloemkool … ze laten zich probleemloos roosteren of grillen. In stukjes, blokjes of met ui en tomaat afgewisseld op een spies, het kan allemaal. Warm, lauw en natuurlijk ook koud in een salade, zelf experimenteren is de boodschap en de beste garantie op een bord dat altijd minstens halfvol groenten ligt.
Olijfolie
Het geheim op een lang, letterlijk gesmeerd lopend leven is volgens de liefhebber van de mediterrane keuken olijfolie. Oké, de focus die ze daar op groenten, fruit, vezels, noten en vis leggen, zal er ook voor veel tussen zitten, maar olijfolie is de Middellandse Zee ondertussen ruim overstegen én toont zich zowel smaakmaker als bakproduct. Er zijn veel kwaliteiten en nog meer smaken waaraan een blog op zich gewijd kan worden maar één ding is zeker: olijfolie is altijd een goede keuze.
Tip! Olijven zelf zijn een uitstekende opener. Een bijproduct in salades, bij brood of een aperitief-alternatief voor de veel te snel vullende chips en borrelnootjes. Niet iedereen is evenwel een fan van olijven, dus hou alle opties open.
Vlees en vis?
Natuurlijk. Nee echt: natuurlijk, als in ‘zo dicht mogelijk bij de natuur’. Mager vlees, de korte keten, vis, gevogelte, het zijn gezonde alternatieven voor de vettere stukken die doorgaans druppend boven de hete kolen gehouden worden. Laat de groot-geportioneerde hamburgers en worsten voor een keer achterwege, kies voor kleinere stukken en grill die in beperktere porties. Dat laatste is altijd een goed idee: we overschatten onszelf en onze gasten vaak, dus denk gerust zowat 30% minder. Less is more.
Meer smaak!
Specerijen, look, rozemarijn, koriander, tijm en munt. Verse kruiden. Citrusfruit, citroensap en balsamicoazijn voor een zuurdere toets. Griekse yoghurt of olijfolie als basis. Er bestaan voorbereide barbecuekruiden in verschillende samenstellingen, of je zoekt zelf een eigen smaak en voorkeur. Durf experimenteren in marinades, in een saus of als afwerker á la minute. Het enige wat eigenlijk niet kan, is altijd opnieuw uitkomen bij diezelfde pot mayo en die eeuwige fles ketchup.
Vegetarisch kan perfect
Al het bovenstaande staat behoorlijk veraf van overdadige bergen geblakerd vlees en sluit van nature dichter aan bij een barbecue die ook vegetariërs en flexitariërs zal bekoren. Mag het nog een stap verder, dan zijn groenteburgers, biologische tofu en eventueel halloumi mogelijkheden. Die geitenkaas kan gegrild, gebakken of gefrituurd worden zonder te smelten als een ijsje dat te lang in de zon staat.
Laat plaats voor een dessert
Behalve een goede, gezondere portionering – we bakken op een gewone avond ook geen vier stukken vlees per persoon – en veel ruimte voor groenten, kan ook het perspectief op een lekkere afsluiter voor een gezondere, meer gematigde barbecue-ervaring zorgen. En dat dessert mag perfect aansluiten bij de rest van de maaltijd: gegrild fruit met marshmallow, een warme perzikhelft met een koud ijsje of gegrilde ananas zijn ‘maar’ de drie eerste ideeën die ons te binnen schieten.
Conclusie: gezonder is geen toegeving …
Gezonder barbecueën is gewoon een kwestie van anders denken. Van kiezen voor een bord met veel groenten, voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en voor voldoende variatie in eten en drinken. Gezonder is vooral dat lizard brain afsluiten net na het aansteken van de kolen en erop vertrouwen dat de hedendaagse barbecue een lekkere, gevarieerde en voldoende lichte maaltijd mag zijn, waarbij genieten van elkaars gezelschap net zo belangrijk is als goede voedingskeuzes maken.
Smakelijk!