Henk van Oers:
“Bijna 40 jaar geleden besloot ik om biologisch slager te worden. Ik denk dat geen enkel landbouwsysteem goed kan functioneren zonder het gebruik van dieren. Bij de biologische landbouw zijn dieren, grondgebondenheid, mestafzet en vogelbeheer in evenwicht. Bovendien wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest bij het verbouwen van onze voeding en die van de dieren. Mijn redenering destijds was dat als je als slager hier je vlees vandaan haalt (vaak een ‘restproduct’) er meer boeren biologisch kunnen gaan boeren. En als slager lever ik bovendien een eerlijk product.”
Aandacht voor dierenwelzijn
We vinden het belangrijk om een goede relatie aan te gaan met onze vleesleverancier, met eerlijke afspraken en aandacht voor dierenwelzijn. Om deze reden kiest Ekoplaza voor Westfort Vleesproducten. Deze vleesproducten worden in onze winkels uitgeleverd onder de naam St. Hendrick. Bij hen is er de mogelijkheid om dierenwelzijn de aandacht te geven die het verdient, en dat is ook hoe Ekoplaza wil werken! We hebben gekozen voor een partner die net als wij, transparant wil werken met aandacht voor de dieren. Om goed voor de dieren te kunnen zorgen is er deskundig en opgeleid personeel nodig. Bij Westfort is er veel aandacht voor coaching over hoe medewerkers het beste met de dieren op stal kunnen omgaan. Daarbij heeft Westfort iets unieks. Doordat er 24 uur per dag toezicht wordt gehouden door camera’s en twee dierenartsen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, blijven de processen altijd gecontroleerd. Als het gaat om dierenwelzijn richt Westfort zich op de rust van de varkens bij transport, ontvangst en verblijf. Reinheid, regelmaat en rust staan hoog in het vaandel.
Altijd van dichtbij
Voor Henk van Oers staan openheid en duidelijkheid centraal. Hij weet van begin tot eind wat er met zijn producten gebeurt, zodat hij de consumenten goed kan informeren. Het is voor Henk ook belangrijk om regelmatig bij de boeren die het vlees leveren aan tafel te zitten. Hij wil er zeker van zijn dat ze dezelfde ideeën hebben als hij en met hun hart en hun verstand achter biologisch staan. Hij werkt zoveel mogelijk samen met Nederlandse boeren. Al het varkensvlees komt daarom uit Nederland. Een gedeelte van het rundsvlees komt ook uit de Ardennen en uit Ierland. De Limousinkoeien die hier lopen hebben alle ruimte, dat heeft Henk uiteraard met eigen ogen gezien. “Ik sta helemaal achter de manier waarop de boeren met hun vee omgaan en hoe ze ze verzorgen. Dat vind ik belangrijker dan dat het vlees uit Nederland moét komen.”
Anders dan je gewend bent
De vleeswaren die bij St. Hendrick vandaan komen, smaken misschien anders dan je gewend bent. Dit komt doordat de smaak van écht vlees niet meer overal te vinden is. Dat is misschien even wennen, maar Henk is ervan overtuigd: Als je eenmaal geproefd heb, wil je nooit meer anders! Al sinds de jaren ’80 houdt Henk zich bezig met biologisch vlees. Hij was een van de oprichters van de Groene Weg Slagerij. “In die tijd was het heel gewoon om je vlees met allerlei smaakversterkers te bewerken en dat wilde ik niet. Gelukkig zie ik nu dat steeds meer mensen zich bewust zijn van wat ze eten en het belangrijk vinden dat de smaak écht is.” Bij St. Hendrick zijn ze daarom steeds op zoek naar nieuwe manieren om smaakvolle, pure vleeswaren te maken en dat is nog best een uitdaging. “We willen bijvoorbeeld graag vleeswaren maken zonder suiker, maar voor sommige producten is het nodig om suiker te gebruiken, zodat bepaalde bacteriën geactiveerd worden. In dat geval is het heel belangrijk voor ons dat we kunnen vertellen waarom dit zo is.”